Artnit

Utorak, 29 Maj 2018 10:34

Ogist Klesinger - Žena koju je ugrizla zmija Istaknut

Mermerna statua Žena koju je ugrizla zmija francuskog vajara i slikara Ogista Klesingera koja je predstavljala sugestivnu sliku nage žene je na Pariskom salonu 1847. godine skandalizovala javnost i likovne kritičare. Klesinger je koristio gipsani odlivak modelovan iz života, a praksa modelovanja statue direktno iz života bila je veoma kritikovana u XIX veku, zato što je indukovala lenjost i nedostatak integriteta umetnika. Skandal koji okružuje delo je “orkestrirao“ Teofil Gotje, koji je proširio glasine da je model za statuu bio iz života. Statua se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Statua Žena koju je ugrizla zmija je visoka 56.5 cm, široka 180 cm, prečnika 70 cm. Ona prikazuje nagu ženu koja se zgrčila od bola nakon ugriza koji joj je nanela mala simbolička zmija koja se obavila oko njenog zgloba. Na ugriz ukazuje mala rupica mesa na vrhu njenih butina. Obline tela su kombinovane sa konvencionalnijim elementima, kao što su manje ekspresivno idealizovano lice i ukrašen pijedestal prekriven cvećem nalik na bronzani sat.

Model za statuu Žena koju je ugrizla zmija je bila pariska lepotica Apolonija Sabatije. Nju su Braća Gonkur nazivali "banalni sledbenik fauna", a Šarl Bodler "prelepa, dobra, draga", "anđeo čuvar, muza, Madona" i "devojka koja se previše smeje".

Statua Žena koju je ugrizla zmija predstavlja savršen primer eklekticizma u vajarstvu. Ona je ostavila dugotrajan utisak zbog svoje senzualnosti i kršenja klasične tradicije. Iako se žena zgrčila od ugriza zmije, savremeni likovni kritičari i javnost pokušavali su da pronađu načine da to apostrofiraju.

Pročitano 2125 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 19 Mart 2020 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Ogist Klesinger - Žena koju je ugrizla zmija