Artnit

Nedelja, 13 Maj 2018 10:38

Govornik - Aulus Metellus Istaknut

Statua Govornika poznata i po nazivu Aulus Metellus je izrađena od bronze u kasnom II ili početkom I veka pre nove ere i predstavlja rad etrurske umetnosti. Ova statua je pronađena 1566. godine, a o njenoj tačnoj lokaciji se još raspravlja, ali svi izvori se slažu da je pronađena u ili oko Trazimenskog jezera u pokrajini Peruđa na granici između Umbrije i Toskane, 177 kilometara od Rima. Danas se ova statua nalazi u Arheološkom muzeju u Firenci.

Na statui Govornika se nalazi natpis na togi na etrurskom jeziku koji ukazuje da je predstavljen čovek po imenu Aulus Metellus. Natpis na zadnjoj strani toge navodi da je bio rimski sudija ili etrurski senator u Rimskoj republici iz Peruđe ili Kortone. Mnogi veruju da je ovaj čovek bio zadužen za održavanje mira tokom pada mnogih etrurskih gradova-država, što mu je omogućila nadmoć sa etrurskim jezikom, zajedno sa njegovim govornim sposobnostima. Na sposobnost da smiri mase tokom nestabilnog vremena ukazuje njegova ispružena desna ruka.

Statua Govornika je visoka 179 santimetara. Ona stoji u kontrapostu, pozi jedne noge koja podržava veći deo težine statue. Toga exigua koju nosi, sastoji se od tanke, kratke tunike sa rubom prebačenim preko levog ramena i naslonjenom levom rukom, dok je desna ruka slobodna za kretanje podignuta, savijena na laktu, sa otvorenim dlanom i prstima koji se šire. Usta statue su otvorena i izražavaju da govori dok su mu oči usmerene napred. Kosa statue ima kratak rez i začešljana je ulevo. Na nogama su čizme nazvane calceus senatorius, koje su nosili senatori i visoke sudije i odlikuju se crvenom kožom.

Veruje se da je statua Govornika modelovana u svrhu darivanja bogu panhelenske religije kao plaćanje za uspešno ispunjenje molitve. O ideji o statui kao večnoj ponudi se raspravlja, a neki istoričari kažu da je statua počasna statua, koja je bila namenjena javnom prikazivanju, a ne darivanju bogovima. Raspravlja se i o porodici koja je izvorno posedovala statuu i o njenom socioekonomskom statusu. Neki izvori navode da je statua pripadala bogatoj porodici zbog toga što je bila izrađena od skupih materijala (bronze), kao i zbog njenog načina izrade.

Pročitano 2143 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 Oktobar 2020 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Govornik - Aulus Metellus