Odštampajte ovu stranicu
Subota, 07 April 2018 11:37

Bendžamin Edvard Spens - Anđelov šapat Istaknut

Engleski vajar Bendžamin Edvard Spens je proveo veliki deo svog profesionalnog života u Italiji. Živeo je u Rimu i radio sa najvećim engleskim vajarom tog doba Džonom Gibsonom. Mermernu grupu Anđelov šapat naručio je trgovac iz Liverpula i izlagao je među ostalim skulpturama u galeriji koja je urađena za ovu priliku. Ova mermerna grupa je završena oko 1857. godine i danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Mermerna grupa Anđelov šapat izvajana je po pesmi Samjuela Lovera, koja govori o irskom verovanju da kada se beba osmehne u svom snu, razgovara sa anđelom. Njena visina je 68 cm, širina 72 cm i prečnik je 63 cm.

Bendžamin Edvard Spens je bio ljubitelj neoklasicizma. Od Džona Gibsona je pozajmio tretman tela i precizno određene volumene koje glatko pokriva svetlost. Ali, on je na mermernoj grupi Anđelov šapat saobrazio i rigidne aspekte svog majstorskog rada sa ukusom za sentimentalnost i lako preuzeo temu iz romantične engleske književnosti. Mermerna grupa Anđelov šapat naglašava igru krivih i suprotnih krivina. Anđeo se savija u fluidnom pokretu, a mreža zglobova i nežno izgužvani krevet deteta delikatno naglašavaju suptilno modelirano telo. Celina je diskretno naglašena na nekoliko mesta, kao što su kosa i kruna od cveća anđela, koji su posebno pažljivo urađeni.

Pročitano 1934 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 27 Decembar 2019 11:49
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci