Artnit

Sreda, 14 Mart 2018 11:56

Mozaik Lov na jelena - Pela Istaknut

Najvažnija grupa mozaika u Makedoniji u Grčkoj pronađena je u Peli, makedonskoj prestonici od IV veka pre nove ere, rodnom mestu Aleksandra Velikog. Mozaici datiraju od kraja IV veka pre nove ere, a nalaze se uglavnom u dve kuće grada, Dom Dionisa i Kuća otmice Helene gde su ukrašavali podove soba. Jedan od najznačajnijih mozaika životinja i ljudi u Kući otmice Helene je mozaik Lov na jelena koji je potpisao starogrčki umetnik Gnosis. Danas se ovaj mozaik nalazi u Arheološkom muzeju u Peli.

Mozaik Lov na jelena je napravljen od pažljivo odabranog asortimana kamenja prikupljenog sa plaža i obala. Cveće, lišće, spiralni vrhovi i uvijene, talasaste stabljike okružuju scenu prikazanu na mozaiku. Okviri oko njega odražavaju linearne obrasce formirane od figura lovaca, psa i jelena koji se bori. Iako je na prvi pogled nejasno, tvrdi se da je figura desno zapravo Aleksandar Veliki, zbog datuma mozaika i na osnovu podignute kose, a viša figura bog Hefaistos zbog dvostruke sekire. Prikazani pas je možda Peritas omiljeni pas Aleksandra. Jelen je simbolična predstava mita o Artemidi, boginji lova, divlje prirode i divljih životinja koja pretvara tebanskog junaka Akteona u jelena kada ju je video dok se kupala naga.

Ekstremno nasilno kretanje nagih figura i intenzivna drama lova opisuju jedinstvene stilizacije helenističkog doba. Mozaik je stvorio iluziju čvrstih figura kroz modeliranje, simbolizujući igru svetlosti na trodimenzionalnim površinama pomoću senčenja. Kroz ovu tehniku umetnik je bio u stanju da otkrije osećaj pokreta figura, stvarajući osećaj iluzije u ravnom prostoru. Kretanje figura je očigledno na tamnoj pozadini, a njihova energija je definitivno prisutna. Ovo se postiže korišćenjem različitih boja i veličina kamena, stvaranjem dinamike senke. Takođe se koristi senčenje prikaza muskulature i ogrtača figura. Ovo, zajedno sa upotrebom preklapajućih figura za stvaranje dubine, čini sliku trodimenzionalnom.

Pročitano 2054 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 21 Maj 2023 16:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mozaik Lov na jelena - Pela