Artnit

Nedelja, 19 Novembar 2017 12:18

Terakota statua mlade žene Istaknut

Terakota statua mlade žene datira od kraja IV i početka III veka pre nove ere i spada u etrursku kulturu. Posebna odeća i nakit na ovoj statui prirodne veličine veoma liči na one terakote pre nove ere koje su pronađene u gradu Lavinij (Lavinium), današnjem naselju Praktika di Mare, 53 kilometara južno od Rima. Ova statua se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Terakota statua mlade žene je visoka 74,8 santimetara. Ona predstavlja izuzetan primer buđenja sofisticiranosti italijanskih umetnika, koji su u naredna dva veka spojili autohtone tradicije sa uvezenim i stvorili višestruku umetnost poznog republikanskog Rima.

Na statui od terakote prikazana je glava i deo tela mlade žene. Složena ogrlica oko njenog vrata i trake na haljini su reprodukovane iz kalupa stvarnog nakita. Neki od privezaka su dekorisani sa reljefima koji prikazuju razna etrurska božanstva i heroje. Originalno, ova žena je nosila par minđuša grozdaste forme, što je vidljivo na njenom levom uvetu iza duge kose. Kada je završena, statua je verovatno stajala u svetilištu i pokazivala mladu ženu koja drži kutiju tamjana u njenoj desnoj ruci.

Pročitano 1905 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Terakota statua mlade žene