Artnit

Petak, 25 Avgust 2017 11:32

Dušan J. Popović - U Srpskom Beogradu bili su Srbi u ogromnoj većini Istaknut

Jozef Eder - Pogled na Beograd u Srbiji, krajem XVIII veka Jozef Eder - Pogled na Beograd u Srbiji, krajem XVIII veka

Iako je 1717 srpski deo Beograda bio brojno nešto jači od nemačkog, nije verovatno da je tokom vremena u većoj meri napredovao, bar ne onako kao što je napredovao Nemački Beograd. Teško da je prešao 5000 duša. Ovo, relativno, ne veliko naselje imalo je retko interesantno stanovništvo. Gotovo da je svaka porodica činila slučaj za sebe. Stanovništvo se razlikovalo osim po jeziku i po poreklu još i po kulturi, po zanimanju, po položaju, društvenom i državljanskom, pa i nekim drugim momentima.

Stanovništvo je, istina, bilo sve pravoslavno, ali nije bilo sve srpsko. Kao što su svi katolici računati u Nemce, tako su svi pravoslavni: Grci, Cincari, Arnauti, Vlasi, Bugari, Jermeni, pa i Cigani, u koliko su bili pravoslavni, računati u Srbe. Sve ih je vezivala vera i jezik, kojim su se sporazumevali. Svi su znali srpski ili bar slovenski; naročito to vredi za doseljenike iz drugih krajeva Balkanskog Poluostrva, koji su naš jezik govorili na način kako se govori u njihovom kraju. Pripadnici ovih raznih etničkih grupa vodili su vrlo često zajednički poslove razne vrste. Tzv. "trgovačke kompanije" bile su retko kad etnički čiste, ali verski uvek. Bila je vrlo obična pojava da su se u trgovačkim poslovima nalazili svi pravoslavni zajedno: i Srbi, i Grci, i Cincari, i Jermeni. Svi pravoslavni delili su sudbinu Srba. Kada su se 1726 Srbi morali iseliti iz Nemačkog Beograda, morali su se iseliti svi pravoslavni, pa i oni koji nisu bili Srbi. U Srpskom Beogradu bili su Srbi u ogromnoj većini.

Dosta je teško dati pouzdaniji odgovor o poreklu srpskog stanovništva, jer, u tom pravcu, nemamo dovoljno građe. Za tu svrhu imamo samo onoliko materijala koliko nam pružaju nazivi, zabeleženi pored imena. Izvesno je da je srpsko stanovništvo bilo najvećim delom poreklom iz okoline Beograda, s obe strane Dunava i Save, ali pretežno poreklom iz Šumadije.

Iz dela Beograd pre 200 godina

Pročitano 2388 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 19 Decembar 2018 11:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Dušan J. Popović - U Srpskom Beogradu bili su Srbi u ogromnoj većini