Artnit

Nedelja, 14 Maj 2017 11:11

Maks Ernst - Igra kralja i kraljice Istaknut

Među medujumima u kojima se nemački slikar, vajar, grafičar i pesnik Maks Ernst istakao je skulptura, a šah kao umetnička tema sredinom 1940-ih godina prevazilazi tehnička pravila igre. Bronzana skulptura sa ovom temom Igra kralja i kraljice iz 1944. godine je jedna od njegovih najvažnijih skulptura, na kojoj je prikazao imaginarnu šahovsku igru kao posebnu umetničku formu. Danas se ova skulptura nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Skulptura Igra kralja i kraljice prikazuje figuru sa rogovima koja sedi ispred šahovske table i igra. Istaknuta figura je kralj igre i podseća na minotaura iz grčke mitologije, biće koje je pola čovek, a pola bik. Maks Ernst je najvažniju šahovsku figuru iz šahovske table pretvorio u šahistu. Kralj štiti kraljicu desnom rukom i istovremeno je sprečava da napreduje, dok krije još jednu figuru u levoj ruci. Kralj se igra sa svojim podanicima prema svojim pravilima - igra se samo on.

Monumentalna aura skulpture Igra kralja i kraljice, na kojoj se ističe povećan kralj sa svojom sićušnom kraljicom koja je i sama nešto veća od ostalih figura na šahovskoj tabli, u kombinaciji sa misterioznim kvalitetom stvara "tačku" u percepciji posmatrača.

Pročitano 2411 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Maks Ernst - Igra kralja i kraljice