Artnit

Sreda, 03 Maj 2017 11:38

Mikelanđelo Buonaroti - Brut Istaknut

Brut je bista iz 1538. godine Mikelanđela Buonarotija, koju je naručio republikanac Donato Đanoti za kardinala Nikola Ridolfija. Na njoj Mikelanđelo predstavlja najtananije detalje ljudske ekspresije i ona je i njegov poslednji rad koji ima političku poruku. Istoričari umetnosti je smatraju za jedan od Mikelanđelovih najznačajnijih i tehnički najimpresivnijih skulptura. Ova bista se danas nalazi u nacionalnom muzeju Barđelo u Firenci.

Kao i većina radova Mikelanđela Buonarotija, bista Bruta je simboličan rad. Ona prikazuje čoveka koji je ubio Julija Cezara, prvog rimskog imperatora posle vekova republikanske vladavine. Mikelanđelo predstavlja simbol slobode i pobune protiv tiranije, u odnosu na priču o Juliju Cezaru i Brutu i sa onim što se zapravo dešavalo u Firenci.

Bista Bruta je visoka 95 santimetara sa osnovom. Na njoj je predstavljen Brut sa ogromnim širokim ramenima pod klasičnim ogrtačem. Forma energično okreće glavu u oštar profil, čime evocira na klasične asocijacije, dok je posmatrač prožet osećajem da je forma nešto nevešta kada hoda oko nje.

Pročitano 2860 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 25 Septembar 2020 10:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mikelanđelo Buonaroti - Brut