Artnit

Petak, 28 April 2017 10:38

Bronzana statueta Hermesa Istaknut

Bronzana statueta grčkog boga Hermesa, glasnika bogova, zaštitnika putnika, pronalazača lire, vodiča duša preko reke Stiks pripada kasnom helenističkom periodu iz I veka pre nove ere ili ranom imperijalnom periodu iz I veka nove ere. Danas se ova statueta nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Bronzana statueta Hermesa je visoka 29,1 santimetara i stoji dostojanstveno. To je sofisticiran rad, urađen u klasičnom stilu koji postavlja boga nasuprot zemaljskom svetu i poziva na božansko razmišljanje.

Bog Hermes je prikazan nag i verovatno je prvobitno držao kerikeon u levoj ruci. Par krila su mu vezana za noge na kojima su krilate sandale, deo putničkog ogrtača je na ramenima, a mali pravougaoni isečci nalaze se na vrhu glave. Nekada su krila verovatno poticala iz njegove lovor krune, a oči od srebra, zalepljenog stakla ili kamena su bile umetnute. Nedostatak interesovanja u određenom razgraničenju anatomije i ravnodušnost elegancije prema pozi statuete svedoče o dekorativnom kvalitetu ove veoma prefinjene bronzane statuete.

Pročitano 2115 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Septembar 2020 10:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Bronzana statueta Hermesa