Artnit

Četvrtak, 23 Mart 2017 11:54

Tule drvo - najdeblje drvo na svetu Istaknut

Čempres poznat po nazivu Tule drvo se nalazi u dvorištu crkve, u centru grada Santa Maria del Tule u Meksiku. Smatra se da je stablo drveta, koje čini trećinu njegove visine najmasivnije na svetu. Procenjuje se i da je staro oko 1200 do 3000 godina i spada u najstarije živo drveće na svetu.

Tule drvo je visoko 35.4 m, ima prečnik debla oko 14 m, a obim debla oko 58 m i teži preko 500 tona. Pošto je veoma veliko verovalo se da se radi o više stabala, koja su sakupljena u jedan snop, ali je novija DNA analiza dokazala da se radi o jednom drvetu. U njegovim godovima lokalno stanovništvo nalazi likove ljudskih lica, lavova, jaguara, slonova i drugih bića.

U ranim 90-im godinama XX veka postojao je strah da Tule drvo polako umire zbog nedostatka vode i zagađenosti vazduha, jer više od 8000 automobila dnevno prođe obližnjom magistralom. Po njegovoj gustoj vegetaciji se može primetiti da još uvek raste. Deo grana odumire, ali druge su sve veće. Takođe, ovde se gnezdi šest vrsta ptica.

Danas je Tule drvo jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u ovoj oblasti. Svakog drugog ponedeljka u oktobru ovde se slavi praznik Arbol del Tule kada se ljudi okupljaju uz sveće i rakete.

Pročitano 2349 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 16 Septembar 2020 10:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Tule drvo - najdeblje drvo na svetu