Artnit

Ponedeljak, 21 Novembar 2016 11:50

Franc fon Štuk - Ludvig van Betoven Istaknut

Visoki reljef Ludviga van Betovena, delo nemačkog slikara, vajara, grafičara i arhitekte Franca fon Štuka iz 1900. godine, spada među najprivlačnije prikaze romantičarskog kompozitora. Za ovaj reljef, on je uzeo inspiraciju iz čuvene maske Betovena, livene na osnovu njegovog lica tokom života, 1812. godine za koju se pogrešno veruje da je posmrtna maska. Ovaj reljef se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Maska Ludviga van Betovena je pravi kuriozitet. Ona ima dupli status, budući da je visoki reljef, a samim tim skulptura, ali takođe i slika jer je višebojna i uramljena. Sa svojim halucinantnim očima i napetom ekspresijom, ovo lice kao da očarava i istovremeno hipnotiše posmatrača.

Kontrast između trodimenzionalne glave Ludviga van Betovena i okruženja je povećan bihromatičnom skladnošću između bledog lica i jedne oblasti tamne boje koja ga okružuje. Beli ten lica Betovena je veoma protivrečan iluziji života koju sugeriše skoncentrisan izraz lica i prodoran pogled. Crvena zemlja koja okružuje glavu može da simboliše vatru izazvanu iskrom njegovog genija ili možda čak i da ukazuje na krv koja značajno nedostaje boji lica modela. U njegovoj prikazanoj antitezi života i smrti, prisustvu i odsustvu, privlačenju i odbijanju, Franc fon Štuk uspostavlja vizuelni ekvivalent sa emocionalnim ekstremima koje izaziva Betovenova muzika, zbog njene kreativne i razorne moći i nasilja, koju će kasnije istraživati ruski režiser Andrej Tarkovski u svom filmu Ivanovo detinjstvo i američki režiser Stenli Kjubrik u filmu Paklena pomorandža.

Pročitano 2728 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 05 Septembar 2020 10:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Franc fon Štuk - Ludvig van Betoven