Artnit

Ponedeljak, 12 Septembar 2016 10:50

Alberto Đakometi - Čovek koji hoda na kiši Istaknut

Vizija švajcarskog nadrealističkog vajara i slikara italijanskog porekla Alberta Đakometija postavlja figure u sopstvenom prostoru i privremenosti. Između 1947. i 1959. godine on stvara nekoliko skulptura čoveka i ljudi koji hodaju na platformi gradskog skvera. Iz ovog perioda poznata je skulptura Čovek koji hoda na kiši iz 1948. godine, koja je veoma slične dinamike, ali manjeg formata, kao i poznatija skulptura Čovek koji hoda iz 1947. godine. Ova skulptura se danas nalazi u muzeju Kuća kultura u Cirihu.

Veoma mala skulptura Čovek koji hoda na kiši predstavlja čin hodanja, verovatno žustrog hoda kroz kišu, kao što ukazuje naziv skulpture. Ova ljudska figura se kreće preko površine koja se pojavljuje kao da lebdi iznad ogromnog bloka u obliku osnove, i spajanjem sa njim formira suštinsko jedinstvo.

Skulptura Čovek koji hoda na kiši, kao i druge skulpture čoveka koji hoda Alberta Đakometija, izgleda kao zamrznuta u vremenu, ali još uvek odlučna da krene napred. Ona simboliše otuđenost i anksioznost posleratne Evrope, kao i veliku egzistencijalnu dilemu XX veka.

Pročitano 2921 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Alberto Đakometi - Čovek koji hoda na kiši