Artnit

Ponedeljak, 29 Avgust 2016 21:12

Reljef Persefona i Had Istaknut

Grad Lokri je bio jedan od gradova Velike Grčke. Zbog karakteristika lokalnog stanovništva Platon ga je nazivao "cvet Italije". U njemu je izgrađen hram posvećen grčkoj boginji Persefoni, koja je obožavana kao zaštitnica plodnosti braka. Jedan u nizu malih reljefa iz ovog hrama je reljef Persefona i Had, iz oko 460. godine pre nove ere, koji se danas nalazi u Nacionalnom muzeju Velike Grčke u Ređu di Kalabriji.

Na reljefu Persefona i Had prikazani su kralj i kraljica podzemnog sveta. U klasičnom grčkom mitu, Persefona raste iz zemlje svakog proleća da bi se pridružila majci Demetri, boginji žitarica, i vraća plodnost na zemlju. Grčki naziv Had znači "neviđeno", a njegov rimski naziv Pluton znači bogat i odnosi se na izobilje minerala ispod zemlje i plodnost zemlje. Pluton je obožavan kao bog bogatstva, jer bogatstvo zemlje dolazi iz onoga što se nalazi ispod.

Persefona i Had sede na prestolu jedno do drugog, predstavljeni kao simboli plodnosti. Ona jednom rukom drži snop pšenice, a drugom rukom petla. Had u rukama drži posudu i snop zlatoglava, cveća koje je povezano sa žitom. Drugi petao je ispod prestola, a gorionik ispred prestola ima malog petla na vrhu.

Pročitano 2159 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 Juni 2019 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Reljef Persefona i Had