Artnit

Petak, 26 Avgust 2016 10:48

Tutankamonova zlatna posmrtna maska Istaknut

Tutankamon je bio 12. egipatski faraon, u početku nazvan i Tutankhaton, koji je vladao od 1334. do 1323. godine pre nove ere u razdoblju nazvanom Nova država. Najveća i najpoznatija dragocenost iz njegove grobnice, koju je 1922. godine otkrio engleski arheolog Hauard Karter u egipatskoj Dolini kraljeva kod Luksora, je Tutankamonova zlatna posmrtna maska. Ova maska oslikava veličanstvenu lepotu i kraljevsku moć, i danas se nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu.

Faraon Tutankamon je umro u 19. godini, najverovatnije od infekcije koja se razvila nakon lomljenja noge. Sahranjen je sa zlatnom posmrtnom maskom koja je postavljena preko glave i ramena. Maska je teška 24 kilograma, izrađena od čistog zlata i ima umetnuti poludragi kamen lapis lazuli i razno drugo poludrago kamenje.

Često se smatra da je lice Tutankamonove zlatne posmrtne maske malo idealizovano, ali postoji opšta saglasnost da je u suštini realan portret "dečaka kralja". Lice predstavlja standardnu sliku faraona, a ista slika je pronađena i na drugim mestima u grobnici. Faraon na glavi nosi kraljevsku maramu - "nemes" kao i kobru koja je simbol njegove moći. Njegove uši su probodene i drže minđuše. Ceremonijalna, lažna brada je od obojenog stakla i dragog kamenja. Bademaste oči su od kvarca, ističe ih plavi poludragi kamen lapis lazuli.

Pročitano 5168 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 29 Avgust 2020 10:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Tutankamonova zlatna posmrtna maska