Artnit

Utorak, 16 Avgust 2016 11:55

Anijev papirus Istaknut

Knjiga mrtvih poznata kao Knjiga izlaska duše na svetlo dana ili kao Knjiga izlaska duše na svetlost, predstavlja opis drevnog egipatskog koncepta zagrobnog života. Ova knjiga se pisala na svicima papirusa i smeštala u mrtvačke sanduke ili grobnice pokojnika, koji su bili dovoljno bogati da priušte sebi vodič kroz podzemni svet, koji bi im omogućio da izbegnu opasnosti i postignu blaženstvo u zagrobnom životu. Jedan od najočuvanijih, najbolje ilustrovanih i najdužih papirusa (23,77 m x 0,38 m) je Anijev papirus, za koji se smatra da je iz doba XIX dinastije, oko 1250. godine pre nove ere. Ovaj papirus je nađen u Tebi, a od 1888. godine se nalazi u Britanskom muzeju u Londonu.

Anijev papirus je dug više od 17 m kada je na stolu. U njemu nisu dati značajniji podaci iz života pokojnika, osim titule pisara, koja ukazuje na visoki položaj u društvu i glasi: “Kraljevski pisar pravi, pisar i računovođa žrtvenih ponuda svim bogovima. Upravnik žitnice gospodara Abdua, pisar gospodara Uasta.“

Anijev papirus sadrži niz poglavlja iz Knjige mrtvih i skoro svi su ukrašeni vinjetama. Prvi deo papirusa sadrži himne bogu sunca Rau i bogu plodnosti i vegetacije Ozirisu, slika rađanja Sunca i slika Suđenja. Drugi deo obuhvata kazivanja, koja su kompilacija magije i sadrže mnogo formula, koje treba da pomognu preminulom na putu kroz podzemni svet u bujici bogova, čudovišta i džinovskih zmija, prođe kroz iskušenja i testove poslednjeg suda. Na slikama koje ilustruju poglavlja u boji, takođe su prikazani vrtovi, kuće, životinje, čamci, članovi porodice, odeća i obilna hrana, kako bi duhovni dolazak bio ispunjen razumevanjem, udobnošću i mudrošću i preminuli se vratio obnovljen u sunčanoj barci boga Ra.

Pročitano 3061 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 13 Avgust 2020 10:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Anijev papirus