Artnit

Četvrtak, 21 Juli 2016 11:43

Mikelanđelo Buonaroti - Raspored zgrada neizostavno treba da bude napravljen prema nivou svake osobe Istaknut

Dizajn korica knjige Pisma Mikelanđela Buonarotija Dizajn korica knjige Pisma Mikelanđela Buonarotija

Pismo XXXII

Iz Rima (1544)

(Papi Pavlu III)

Blaženi Oče,

Kao što ste shvatili iz ovog Vitruvijevog spisa, arhitektura nije ništa drugo do uređivanje i raspoređivanje i lep oblik i odgovarajući sklad članova dela, i prikladnost i red.

I prvo: ovde nema nikakvog reda; jer red je mala udobnost članova dela ponaosob i uopšte postavljenih, i skladno sastavljenih; ovde je, međutim, sve unutra u neredu, jer su delovi rečenog venca nesrazmerni među sobom, a pritom se i jedni s drugima ne slažu.

Drugo: ovde nema nikakvog uređenja. Uređenje je određeno elegantno namešteno postavljeno u skladu s kvalitetom i učinkom dela. Ovde nema nikakvog kvaliteta u završenom delu, i to napravljenom prema pravilima Vitruvija: a ovaj venac pre će biti da pokazuje neki varvarski ili izopačen kvalitet.

Treće: lep oblik udobnosti kompozicije članova po izgledu: ovde se ne vidi nikakva udobnost, nego naprotiv, svakojake neudobnosti: prva je neudobnost to što mogući veliki trošak preti da rečeno delo nikada ne bude završeno; druga je neudobnost to što fasada palate preti da se sruši na zemlju. Zatim, postoje tri oblika zidnih venaca: dorski, jonski i korintski. Ovaj nije ni od jedne od ove tri vrste, nego je nekakva mešavina.

Četvrto, između dela i njegovih članova postoji odgovarajući sklad, tako da delovi pojedinačno odgovaraju celokupnom obliku, tako da svaki ponaosob u svom delu odgovara celini zidnog venca, pošto su konzole male i suviše retke za toliku veličinu, friz je mali za tako veliku kupolu, a donji stub je previše mali za toliku masu.

Peto su ukrasi, (jer) je ulepšani izgled na delu kada se pokaže da su stvari urađene s uzvišenošću koja se zove sklad. Na ovom zidnom vencu nema nikakvog sklada, nego je naprotiv sve nesklad: prvo je to što se pojavljuje ogroman krov na maloj fasadi, i krov je veći nego sve ostalo, i ne odgovara tako veliki krov tako maloj visini; a drugo, to što ovaj model ne ide ruku pod ruku sa mrtvacem: to su različite stvari.

Šesto, trošak: trošak prema obilju stvari, mesta, prikladno trošenje. Ovde se vidi da ništa nije dobro potrošeno, nego je svaka stvar stavljana od slučaja do slučaja i prema trenutnoj ćudi njegovoj, na jednoj je strani u trošku bio široke ruke, a na drugoj škrt. Ovo je sve što mi pada na um u vezi sa time da kažem Vašoj Svetosti, kojoj ponizno ljubim noge: a ako se više ne pojavim pred Vašom Svetosti, uzrok je tome moja bolest, jer kad god sam izašao, svaki put sam iznova pao.

Drugačiji je stepen rasporeda kada je delo urađeno prema potrebama oca porodice, i prema obilju novca, i prema njegovoj otmenosti i dostojanstvu, pa su onda zgrade uređene da budu visoke; inače se vidi da drugačije treba postaviti kuće u gradu, a drugačije one na seoskim imanjima, gde se ostavljuju plodovi; ne prave se na isti način za zelenaše, i drugačije se prave za bogataše i otmene ljude i moćnike, koji svojom mišlju upravljaju državom; treba da budu postavljene tako da odgovaraju takvoj upotrebi. Raspored zgrada neizostavno treba da bude napravljen prema nivou svake osobe.

Iz knjige Mikelanđelo - Pisma

Pročitano 2910 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mikelanđelo Buonaroti - Raspored zgrada neizostavno treba da bude napravljen prema nivou svake osobe