Artnit

Ponedeljak, 27 Juni 2016 10:50

Kubne kuće - Roterdam Istaknut

Kubne kuće smeštene su u centru Roterdama. Ove kuće u obliku kocke formiraju selo unutar holandskog grada. Koncept ovih kuća je pokušaj stvaranja šume - svaka kocka predstavlja apstraktno drvo, a celo selo postaje šuma.

Grad Roterdam je angažovao arhitektu Pijeta Bloma za dizajniranje stanova na vrhu pešačkog mosta u Roterdamu. On je koristio svoju prvobitnu ideju kubnih kuća, koju je osmislio 1970. godine, a nekoliko sličnih kubnih kuća su izgrađene u Helmondu.

Moderan koncept kuća u obliku kocke sadrži 38 kocki i 2 takozvane super-kocke, koje su vezane tako da međusobno formiraju selo unutar grada. Da bi kocka imala lep izgled, korišćene su cink ploče i dvaput dopunjeni glazirani prozori.

Kocke su nagnute i podeljene u 3 nivoa, i tako kuće pored ulaza u prizemlju sadrže 3 sprata. Trougao u obliku nižeg nivoa ima dnevnu sobu i otvorenu kuhinju. Prozori na ovom nivou su otvoreni ispod okruženja zbog nagnutog nagiba kocke. Srednji nivo ima spavaću sobu i kupatilo, dok se najviši nivo, takođe trouglastog oblika, koristi kao dodatna spavaća soba ili drugi životni prostor. Najviši nivo pruža pogled na okolinu i ponekad se koristi kao mali vrt.

Pročitano 3555 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 12 Februar 2019 12:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kubne kuće - Roterdam