Artnit

Sreda, 15 Juni 2016 11:19

Mermerni akroterion Istaknut

Arhitektonska skulptura poznata kao akroterion je često ukrašavala vrhove zabata i četiri ugla krova na grčkim hramovima i javnim građevinama. Ovi čisto dekorativni elementi su prvobitno bili u obliku velikih, oslikanih ukrasa od terakote, a kasnije su to bili i mermerni ukrasi i skulpture uklesane u reljef ili u krug. Mermerni akroterion iz oko 350-325. godine pre nove ere danas se nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Mermerni akroterion je pronađen u blizini Kerateje u Atici. Nekada se nalazio na vrhu visokog mermernog vratila, koje se danas nalazi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini.

Visina Mermernog akroteriona kroz centar je 10.5 cm, a najveća širina kao obnovljena 73 cm. Obe strane akroteriona su urezane. Prednja strana je ukrašena reljefom sa dvostrukom palmetom, sa stabljikama koje rastu u obliku spiralnih žilica sa kreveta od akantusovog lišća. Na vrhu je cvet koji je nekada imao obojenu dršku. Slična dekoracija na drugoj strani akroteriona je ostala nedovršena.

Pročitano 2119 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 04 Juni 2019 10:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mermerni akroterion