Artnit

Nedelja, 15 Maj 2016 10:33

Leonardo da Vinči - Konj i jahač Istaknut

Voštana skulptura Konj i jahač je jedini sačuvani primer skulpture Leonarda da Vinčija, koja je danas poznata. Ovu skulpturu je stvorio 1508. godine, tri godine nakon završetka čuvene slike Mona Liza, a takođe se veruje da sadrži otisak njegovog palca. Danas se skulptura nalazi u privatnoj kolekciji.

Skulptura Konj i jahač, izrađena od pčelinjeg voska prikazuje jahača na konju. Istoričari umetnosti veruju da je bila visoka oko 25 cm, i takođe duga oko 25 cm. Namera je bila da se ovaj model koristi za veću naručenu skulpturu, koja odaje počast prijatelju i meceni Leonarda da Vinčija, francuskom guverneru u Milanu Šarlu II d'Amboazu. Ali, Leonardo je umro pre nego što je model bio izliven u metalu.

Glava jahača sa skulpture Konj i jahač ima upečatljivu sličnost sa Šarlom II d'Amboazom, koji je veoma voleo turnire. Ova skulptura ga prikazuje u svečanoj odeći koja više odgovara državniku nego vojskovođi. Njegova živa ekspresija i dostojanstveno držanje, naglašeno je elegancijom i uzvišenošću ogrtača koji leprša, prikazanog u povezanosti sa živahnom aktivnošću konja. Tokom vekova skulptura je oštećena, uključujući gubitak nogu konja i nogu i ruku jahača.

Posle smrti Leonarda da Vinčija skulpturu Jahač i konj je nasledio njegov učenik Frančesko Melizi, čiji naslednici su je 1930-ih godina preneli u Švajcarsku gde je nestala. Godine 1985. grupa putujućih biznismena se zainteresovala za ovu skulpturu, a biznismen Ričard A. Luis je dao da se skulptura restaurira i izlije u bronzi. Prvi put je predstavljena javnosti u Grejston menšnu na Beverli Hilsu 27. avgusta 2012. godine.

Pročitano 3689 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 20 Juni 2020 10:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Leonardo da Vinči - Konj i jahač