Artnit

Nedelja, 17 April 2016 11:05

Spomenik anonimnim prolaznicima - Vroclav Istaknut

Spomenik anonimnim prolaznicima, poljskog umetnika Jeržea Kaline se nalazi u prometnom delu poljskog grada Vroclav u ukrštenim ulicama Piłsudskiego i Świdnicka do prolaza Arkady. Ovim spomenikom grad je odao čast anonimnim Poljacima koji su za vreme vanrednog stanja 13. decembra 1981. godine učestvovali u borbi protiv komunističkog režima, bili uhapšeni i onima koji su nestali. Spomenik je otkriven noću 12/13 decembra 2006. godine na godišnjicu vanrednog stanja.

Spomenik anonimnim prolaznicima se sastoji od 14 bronzanih figura u prirodnoj veličini. Glavni lik je žena, a ostale figure su, kako se često smatra njena porodica, od kojih su neke pale na zemlju ispred nje, a druge se penju iza nje. Posebno se ističu figure majka sa detetom, starac, žena u kupovini, čovek sa koferom. Neke figure su prikazane u celosti, a neke izgledaju kao da su izašle iz vode, jer su tu samo njihovi torzoi, ruke i glava i čini se kao da nastaju iz pločnika.

Prototip Spomenika anonimnim prolaznicima je instalacija Jeržija Kaline postavljena u Varšavi 1977. godine, poznata pod nazivom Prolaz, na kojoj su slični likovi. Gipsane figure, prototip ovog spomenika čuvaju se u Nacionalnom muzeju u Vroclavu.

Pročitano 1622 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 13 Juli 2020 11:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Spomenik anonimnim prolaznicima - Vroclav