Artnit

Utorak, 23 Oktobar 2012 21:41

Pozorište u Epidauru - Peloponez Istaknut

Pozorište u Epidauru na Peloponezu, najbolje očuvano antičko pozorište, izgrađeno je u III veku pre nove ere. Zbog svoje elegancije, sklada, proporcija i akustike, ovo je najbolje konstruisano pozorište čitave antike.

Poliklet, arhitekta ovog pozorišta, iskoristio je prirodno udubljenje u padini brda za polukružno stepenasto gledalište. Nakon prolaska kroz veličanstveni ulaz, parodos, dolazi se do orkestre, kružnog podijuma, u čijem je središtu bio žrtvenik. U orkestri se nalazio hor i tu se odigravao najveći deo radnje. Hor, koji je pevao i plesao izvodio je jedan sastav koji je dosta uticao na kasniji razvoj grčkog pozorišta.

Iza pozorišta nalaze se ostaci građevine koja podseća na predvorje. Ona je zatvarala scenu i podupirala dekor. I danas, kada nema uzdignute pozornice, akustičnost je velika, šapat u orkestri čuje se čak i u najvišim redovima.

Pozorište u Epidauru može da primi oko 14 000 gledalaca. Od 1954. godine u njemu se svakog leta organizuje festival na kome se izvode stare grčke tragedije i komedije. Savremeni festival je na neki način oživljavanje starog festivala koji se održavao svake godine u čast Asklepija, prikazujući raznovrsne muzičke i pozorišne manifestacije. Od 1988. godine pozorište se nalazi na Uneskovom popisu svetske kulturne baštine.

Pročitano 8201 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 19 Januar 2020 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Pozorište u Epidauru - Peloponez