Artnit

Subota, 27 Februar 2016 12:18

Mladić maratonac - Efeb Maratonski Istaknut

Grčka bronzana statua Mladić maratonac, poznata i po nazivu Efeb Maratonski, iz oko 340-330. godine pre nove ere, pronađena je u Egejskom moru u uvali Maraton 1925. godine. Mladić, koga prikazuje statua se često identifikuje kao pobednik atletskog takmičenja ili prema drugom tumačenju, kao bog Hermes. Danas se ova statua nalazi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini.

Skoro netaknuta livena bronzana statua Mladić maratonac, visoka 1,31 metra je jedna od najboljih u antičkom periodu. Mladić je prikazan kako stoji nag. Njegova leva noga je potpora torzu u obliku slova S, koji je karakterističan za rad grčkog antičkog vajara Praksitela. Mladić drži predmet, koji sada nedostaje, u svojoj proširenoj levoj ruci i malo savija glavu prema njoj. Njegova podignuta desna ruka drži još jedan predmet, koji je nestao. Traka sa rogom krasi njegovu gustu kosu, a umetnute oči daju figuri izvanredan smisao života i ekspresije.

Sa svojom nežnom muskulaturom i preuveličanim kontrapostom, stil statue Mladić maratonac je povezan sa školom Praksitela, najvećeg atinskog vajara IV veka pre nove ere. Podignuta ruka i raspodela težine ukazuju na to da je u svom originalnom kontekstu, ova statua bila naslonjena na vertikalnu potporu, kao što je stub. Takođe, statua prikazuje blagi pokret i agilnost koje karakterišu rad ovog velikog vajara.

Pročitano 2494 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 08 Avgust 2020 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mladić maratonac - Efeb Maratonski