Artnit

Utorak, 01 Septembar 2015 10:46

Dijana Versajska - Artemida u lovu Istaknut

Dijana Versajska je mermerna statua grčke boginje lova Artemide sa jelenom, na latinskom jeziku poznate po imenu Dijana, koja se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu. Poznata je i po nazivima Dijana u lovu, Artemida u lovu i Artemida sa košutom. Ova statua je rimska kopija iz I ili II veka nove ere izgubljenog grčkog bronzanog originala iz oko 325. godine pre nove ere, koji se pripisuje čuvenom atinskom vajaru Leoharu.

Statua Dijana Versajska je otkrivena u Italiji, po nekim mišljenima u mestu Nemi, a po nekim u Hadrijanovoj vili u Tivoliju. Papa Pavle IV ju je poklonio francuskom kralju Anriju II 1556. godine. Ova statua krasila je veliki broj francuskih kraljevskih rezidencija. U XVI veku je predstavljena u Jardin de la Reine u palati Fontenblo. 1602. godine Anri IV ju je preselio u Luvr, gde je prikazana u sali za antikvitete. Za vreme vladavine Luja XIV je poslata u palatu Versaj, da bi se 1798. godine opet vratila u Luvr.

Artemida, grčka boginja lova i sestra bliznakinja Apolona, boginja Dijana kod Rimljana je bila boginja čednosti i neumorni lovac čije strelice su mogle da kazne nedela muškaraca. Njena statua, visoka oko 2 metara prikazana je u akciji u pratnji jelena, njene svete životinje. Glava, okrenuta udesno je klasičnog tipa. Odevena je u kratki hiton, prikupljen na kolenima da bi lakše gonila svoj plen. Ritmički, klasična, ipak naturalistička draperija odeće deo su novog stila umetnosti ranog helenizma koji naglašava humaniziranje oblika. Težište je prebačeno na levu nogu, a desna noga, zabačena unazad prstima dodiruje tlo. Desnom rukom vadi strelice iz tobolca, obešenog o desno rame.

Pročitano 3171 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 23 Juli 2020 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Dijana Versajska - Artemida u lovu