Artnit

Ponedeljak, 03 Avgust 2015 10:46

Fontana Četiri reke - Rim Istaknut

Fontana dei Fiumi, što u prevodu sa italijanskog jezika znači Fontana četiri reke nalazi se na jednom od najlepših rimskih trgova, Piazza Navona. Osnova fontane je bazen iz čijeg središta se uspinje velika krečnjačka stena koja pridržava četiri rečna boga. Voda izbija nepravilno iz stena ispod statua u širokim mlazevima i tako postaje likovni elemenat skulpturalne grupe. Naručio ju je papa Inočentije X, a projektovao čuveni vajar i arhitekta Đan Lorenco Bernini. Godine 1651. otkrivena je ova fontana.

Centar fontane Četiri reke je veliki obelisk, ukrašen porodičnim grbom Pamfili i golubom sa maslinovom grančicom na vrhu. Oko njega su četiri velike statue bogova, koje simbolišu četiri velike reke i četiri najveća kontinenta, kako se tada mislilo - Dunav (Evropa), Nil (Afrika), Gang (Azija) i Rio de la Plata (Amerika).

Gang nosi dugo veslo koje simboliše plovnost reke. Glava statue koja simboliše reku Nil je pokrivena, čime je Đan Lorenco Bernini verovatno predstavio da u to vreme niko nije znao gde izvire Nil. Dunav dodiruje papin porodični grb, kao reka koja je najbliža Rimu. Rio de la Plata sedi na gomili zlata, koje simboliše bogatstvo koje Amerika može da pruži Evropi. Od zmije koja ga napada štiti se rukama, što ukazuje na strah bogatih da bi im se moglo oteti sve blago.

Pročitano 10216 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 17 Novembar 2019 11:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Fontana Četiri reke - Rim