Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 28 Juni 2015 12:08

Grčka amfora sa prikazom rvača koji vara Istaknut

Antički sudovi za čuvanje i transport vina, ulja i žitarica, amfore uglavnom su bile dekorisane bogato i prikazivale različite motive, a stil ukrašavanja keramike se menjao. Na poznatoj grčkoj amfori, pronađenoj oko 520-500. godine pre nove ere, u blizini Vulcija u drevnoj Etruriji prikazan je kraj rvačkog takmičenja. Ova amfora se danas nalazi u Britanskom muzeju u Londonu.

U antičkoj Grčkoj i starom Rimu su bili veoma popularni takozvani teški događaji, boks i rvanje uključujući i antičke olimpijske igre. Rvanje je smatrano za manje opasno od boksa, iako je bio dozvoljen bilo koji tip držanja ili bacanja, a samo je bilo zabranjeno griženje i ujedanje.

Na amfori, visokoj oko 45 cm prikazane su apstraktne ljudske figure u crnoj boji, a ugrebanim belim linijama obrađeni su detalji mišića i opreme. Slobodan prostor oko figura ispunjen je različitim ornamentima. U središtu je figura rvača koji kleči oslonjen na jedno koleno priznajući svoj poraz podizanjem desnog kažiprsta. Sudija na desnoj strani skreće pažnju na to sudiji koji se nalazi na levoj strani. Kada se takmičenje završilo nije bilo dozvoljeno više udaraca, ali protivnik zadaje poslednji udarac, jer misli da se može izvući sa tim.

Pročitano 2840 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Novembar 2019 12:05
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci