Artnit

Ponedeljak, 22 Juni 2015 11:27

Kolosalne olmečke glave Istaknut

Olmeci su bili drevna predkolumbijska civilizacija, preci Inka, Maja i Asteka i naseljavali tropske ravnice na jugu centralnog Meksika od 1200. do 400. godine pre nove ere. Najpoznatiji aspekt njihove civilizacije su kolosalne kamene glave sa kacigama. Prva kolosalna kamena glava, visoka oko dva metra, nađena je na obali Meksičkog zaliva 1862. godine, a danas se nalazi u muzeju Tres Zapotes u Verakruzu. Slične skulpture su kasnije otkrivene širom Meksika i Srednje Amerike.

Do danas je pronađeno 17 kolosalnih glava. Izrezane su iz vulkanskog bazalta, udaljenog 130 km od mesta na kome su živeli Olmeci. Sve predstavljaju glave muškaraca sa mesnatim obrazima, ravnim nosevima i blago ukrštenim očima. Izrazi lica na glavama variraju, a facijalni detalji su prikazani naturalistički i ekspresivno, verovatno urezivanjem u kamen trskom i vlažnim peskom, tako da istaknute funkcije kao što su oči, usta i nozdrve imaju pravu dubinu. Različite su veličine, najviša je visoka 3,4 m a najniža 1,47 m, a svaka je teška skoro 20 tona. Nema dve slične glave, a svaka ima kacigu koja je ukrašena karakterističnim elementima.

Kolosalne glave sa kacigama su izazvale mnogobrojne rasprave. Savremena nauka nije imala objašnjenje kako su Olmeci preneli ogromno kamenje preko nepristupačnog terena i koja je bila njihova svrha. Neki naučnici su smatrali da su kolosalne glave portreti istaknutih vladara, a verovalo se i da su korišćene u ritualima. Na osnovu širokih noseva i debelih usana ovih glava neki naučnici su smatrali da su Olmeci došli iz Afrike. Ime Olmek ovom narodu su dali Asteci, a na njihovom jeziku znači gumeni čovek, i zato se pretpostavljalo da je popularna "igra loptom" nastala među Olmecima, a zbog kacige koja je na svakoj kamenoj glavi da su glave igrača "igre s loptom".

Pročitano 3063 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 18 Novembar 2019 11:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kolosalne olmečke glave