Artnit

Ponedeljak, 06 April 2015 11:31

Muzej Pysanka - Kolomija Istaknut

Farbanje jaja za Uskrs kao tradicija postoji vekovima kod hrišćanskih naroda. U obliku velikog uskršnjeg jajeta sagrađena je 2000. godine zgrada u Kolomiji, u Ukrajini u okviru jedinstvenog muzeja Pysanka, što prevedeno sa ukrajinskog jezika znači Muzej uskršnjih jaja. Ovo je jedini muzej na svetu posvećen uskršnjem jajetu i ona je postala osobena vizit karta grada Kolomije.

Centralni deo muzeja Pysanka je u obliku jajeta. Visok je 14 metara i ima 10 metara u prečniku. Delovi eksterijera i unutar kupole obojeni su tako da liče na uskršnje jaje.

Muzej Pysanka poseduje kolekciju od preko 10 000 uskršnjih jaja skoro iz svih delova sveta. Postoji i zbirka starijih uskršnjih jaja, koja datiraju iz XIX i XX veka.

U muzeju Pysanka je većina uskršnjih jaja koja se čuva iz Ukrajine, gde je uskršnje jaje podignuto na nivo nacionalnog simbola. Ukrajinska uskršnja jaja postala su popularna širom sveta zbog svoje izuzetne lepote. Originalni dizajn, motivi i simboli predstavlaju kreativan odjek drugih narodnih umetničkih formi. U ukrajinskoj tradiciji postoje dve vrste oslikanih jaja. Pisanice ili pysanky se oslikavaju pčelinjim voskom i različitim bojama, a daruju se za Uskrs dragim osobama. Uskršnja jaja ili krashanky obojena u jednu boju, ljuskama luka, cveklom, spanaćem, hrastovom korom ili broćem nose se na blagoslov jela za Uskrs. Motivi kojima se oslikavaju jaja su raznovrsni. Biljni motivi, kao što su listovi, cvetovi i plodovi simbolišu plodnost zemlje, radost života i zdravlje, životinjski motivi, kao što su ptica, petao, riba, konj i jelen simbolišu život, a geometrijski motivi, kao što su krug, trougao tačkice, spirala, krstići, zvezda povezuju se sa tajanstvenošću. Najvažniji motiv je stilizovan simbol Sunca koji se prikazuje kao slomljen krst, trougao, rozeta ili zvezda.

Pročitano 2829 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 09 Mart 2019 11:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Muzej Pysanka - Kolomija