Artnit

Utorak, 17 Mart 2015 12:46

Kočije Monteleone - Etrurske kočije Istaknut

Kočije su često predstavljane u svim oblicima antičke umetnosti. Poznate su Etrurske kočije iz druge četvrtine VI veka pre nove ere, koje su pronađene u grobnici u Monteleone di Spoleto, naselju u okrugu Peruđa u Italiji 1902. godine, zbog čega se nazivaju Kočije Monteleone. Ovaj primerak je verovatno napravljen za ceremonijalne svrhe pre spuštanja u grobnicu njegovog vlasnika i sahranjene sa njim, jer se više nisu koristile u ratovanju od VI veka pre nove ere. Ove izuzetno očuvane kočije se danas nalaze u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Kočije Monteleone pripadaju grupi paradnih kočija, koje su koristili značajni ljudi u posebnim prilikama. Imaju dva točka i vukla su ih dva konja. Napravljene su od bronze na drvenoj podlozi. Ukrašene su skupocenom slonovačom. Osnova kočije ima oblik glave vepra i završava glavom jedne ptice sa kljunom.

Tri glavna panela Kočija Monteleone prikazuju najverovatnije scene iz života Ahila, grčkog junaka Trojanskog rata. U veličanstvenoj centralnoj sceni, Ahil prima od majke Tetide štit i šlem. Panel sa leve strane pokazuje borbu između dva ratnika, obično identifikovane kao grčkog Ahila i Trojanskog Memnona. Na panelu na desnoj strani, Ahil je prikazan u kočijama koje vuku krilati konji.

Okvir i pozlaćena oplata Kočija Monteleone su dodatno ukrašeni životinjama i mitološkim bićima, koji su prikazani veoma detaljno. Prateći reljefi su delimično prekriveni točkovima. Iako je ova kočija zasnovana na grčkom mitu, tretman scena i stil izrade je u osnovi etrurski.

Pročitano 2627 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 07 Mart 2019 12:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kočije Monteleone - Etrurske kočije