Artnit

Četvrtak, 20 Novembar 2014 12:17

Mustanzi iz Las Kolinasa Istaknut

Jednu od najvećih konjičkih skulptura na svetu, Mustanzi iz Las Kolinasa naručio je 1976. godine biznismen Ben Karpenter, koji je krajem šezdesetih godina prošlog veka pretvorio svoj ranč u stambeno-poslovni deo grada Las Kolinas. Ova skulptura je postavljena 1984. godine na trgu Vilijams u centru grada Las Kolinas, u Irvingu u Teksasu.

Bronzana realistička skulptura Mustanzi iz Las Kolinasa prikazuje grupu od devet divljih konja, mustanga koja galopira preko vodotoka sa fontanama stvarajući efekat prskanja vode od njihovih kopita. Ovi mustanzi su istorijski vezani za razvoj američke države Teksas. Oni predstavljaju energiju, inicijativu i slobodan način života koji su bili veoma značajni za razvoj ove države.

Pored skulpture Mustanzi iz Las Kolinasa nalazi se istoimeni muzej, koji je posvećen ovoj skulpturi, kao i zanimljivoj priči o osam godina rada umetnika Roberta Glena na njoj. Kratak film koji posetioci mogu da pogledaju u muzeju prikazuje koliko je vremena i truda Robert Glen uložio u izradu skulpture. Pre početka stvarnog procesa vajanja istraživao je poreklo i istoriju mustanga. U svom ateljeu u Najrobiju u Keniji, on je prvo napravio male modele mustanga u različitim pozama, koji su postali osnova za oblikovanje skulpture, a onda modele koji su bili polovina od prirodne veličine konja. Za sledeći korak u vajanju Glen je napravio kalupe od fiberglasa od ovih modela i poslao ih u livnicu u Englesku, koja je koristila kalupe u stvaranju modela od pene u 1½ prirodnoj veličini konja. Da bi izvajao fine detalje tela mustanga, Glen je dodao slojeve plastelina na površinu modela, a mekani plastelin obložio slojevima smole, da bi očvrsnuo i mogao da izdrži rigorozni proces oblikovanja. Kada su završeni, mustanzi su prevezeni avionom iz Engleske do Irvinga u Teksasu, i zatim postavljeni na centralni deo trga Vilijams u centru grada Las Kolinas.

Pročitano 1799 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 13 Februar 2019 11:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mustanzi iz Las Kolinasa