Artnit

Četvrtak, 23 Oktobar 2014 11:18

Hobitova kuća - Novi Zeland Istaknut

Sajmon Dejl je izgradio 2008. godine u Velsu na Novom Zelandu niskoenergetsku kuću od prirodnih materijala, sa malim uticajem na životnu sredinu. Svoju kuću, koju je dizajnirao arhitekta Piter Arčer ocenio je kao mali doprinos izgradnji održivih i permakulturnih objekata. Svojim dizajnom kuća podseća na kuću Hobita iz Tolkinovog romana Gospodar prstenova, koji je završen 1936. godine i smatra se za jednu od najčitanijih knjiga XX veka.

Prepoznatljiva kružna ulazna vrata Hobitove kuće je prvi put otvorio reditelj Piter Džekson na svečanoj premijeri prvog dela filmske trilogije Gospodar prstenova.

Hobitova kuća je izgrađena u šumi i ukopana u brdo. Njena konstrukcija je napravljena od hrastovine uzete iz okolnih šuma. Preostalo kamenje i blato nakon iskopavanja iskorišćeno je za potporne zidove i temelj kuće. Bale slame, korišćene za podove, zidove i krov omogućavaju dobru izolaciju. Krov je prekriven vegetacijom.

Cela kuća je omalterisana krečnim malterom, koji je zdraviji od cementa, povećava energetsku efikasnost i omogućava prirodni protok vazduha kroz zidove. Podovi i stolarija su napravljeni od recikliranog drveta. Kućom dominiraju drvene grede koje se nadvijaju iznad masivnog kamina i krase je lične stvari pisca Tolkina, kao i originalni predmeti koje su poklonili njegovi obožavaoci iz celog sveta.

Peć na drva greje kuću, dok dim izlazi kroz veliki dimnjak napravljen od kamena koji zadržava toplotu i polako je oslobađa u prostorije. Prirodno osvetljenje se dobija kroz svetlarnik na krovu. Za osvetljenje, korišćenje kompjutera i slušanje muzike koriste se solarni paneli. Frižider se hladi vazduhom koji prolazi kroz zemlju i temelj.

Voda u kući je prirodna, i dolazi putem gravitacije sa obližnjeg potoka. Kišnica sa krova se sakuplja u malo jezero i koristi za navodnjavanje bašte. U toaletima se nalaze wc šolje za kompostiranje.

S obzirom na veliku posećenost Hobitova kuća je pretvorena u muzej, i postala važna turistička odrednica Novog Zelanda.

Pročitano 3409 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Hobitova kuća - Novi Zeland