Artnit

Nedelja, 19 Oktobar 2014 11:41

Cipela kuća - Halam Istaknut

Kuća u obliku cipele u gradu Halamu u američkoj državi Pensilvanija je originalno dizajnirana 1948. godine po ideji industrijskog magnata Mahlona Hejnesa. Dizajner obuće i vlasnik velikog broja prodavnica cipela Mahlon Hejnes želeo je da napravi zdanje koje će biti autentična reklama za njegov rad.

Cipela kuća je izgrađena u blizini velikog bilborda koji je reklamirao obućarsku radionicu Mahlona Hejnesa. Konstrukcija je u obliku cipele i sastoji se od drvenog rama prekrivenog letvama i betonom. Kuća ima pet nivoa, tri spavaće sobe, dva kupatila, kuhinju i dnevnu sobu. Sve vezano za nju podseća na cipelu. Poštansko sanduče i kućica za psa koji se nalaze ispred kuće su u obliku cipele, a cipela ukrašava ogradu koja okružuje dvorište. Svaki prozor u kući je od obojenog stakla, koje je dekorisano cipelom. Na ulaznim vratima je vitraž, portret Mahlona Hejnesa koji drži cipele.

U početku je Mahlon Hejnes Cipela kuću koristio isključivo kao gostinsku. Posle njegove smrti, 1961. godine kuća je pretvorena u poslastičarnicu, a zatim u muzej čiji je vlasnik njegova unuka Rut Miler.

Pročitano 2710 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 01 Februar 2019 12:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Cipela kuća - Halam