Artnit

Ponedeljak, 22 Oktobar 2012 10:46

Crkva Il Đezu - Rim Istaknut

Crkva Il Đezu izgrađena je krajem XVI veka u Rimu za glavne nosioce pokreta kontrareformacije, jezuite. Projektovale su je athitekte Đakomo Baroci da Vinjola i Đakomo dela Porta u baroknom stilu.

Unutrašnji prostor crkve ima scensko, pozorišno rešenje, stvoreno dramatičnim odnosom nedovoljno osvetljenog prostora broda i blještave svetlosti u istočnom, oltarskom delu. Taj kontrast svetlo-tamnog imao je svrhu da neposredno deluje na osećanja vernika. Zapadno pročelje podeljeno je na šire prizemlje i uži sprat, koji su sa strane povezani spiralnim ukrasima, a završeno je trouglastim zabatom. I prizemlje i sprat bogato su oživljeni dvojnim stubovima i nišama. Dekoracija se zbija oko sredine pročelja, ističe ulaz u crkvu i apsidalni prostor, dve najglavnije tačke, koje osećanja vernika usmeravaju u željenom pravcu.

Crkva Il Đezu, jednobrodna građevina, sa bočnim kapelama i sa velikom kupolom nad ukrsnicom, postala je uzor crkvene građevine za sledećih dvesta pedeset godina. Freske, skulpture i svetilište čine je najistaknutijim predstavnikom rimske barokne umetnosti.

Pročitano 14379 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Januar 2020 11:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Crkva Il Đezu - Rim