Artnit

Nedelja, 23 Decembar 2012 21:55

Simbolika šišarke Istaknut

Moris Kornelis Ešer - Ruka sa šišarkom Moris Kornelis Ešer - Ruka sa šišarkom

Šišarka bora je evoluciona preteča cveća. Ona ima savršeniji oblik od ruže ili suncokreta, a njena bodljikava spirala ima savršen niz. Mnoge drevne civilizacije su je koristile kao simbol i unosile njene slike u duhovnu umetnost i arhitekturu. I u modernoj umetnosti i arhitekturi šišarka je jedan od čestih simbola.

Šišarka je bila simbol plodnosti koji je korišćen u paganskim religijama. Paganski bogovi u Vavilonu, Egiptu, Grčkoj i Rimu povezivani su sa ovim simbolom, a njihove palice često su ukrašavane šišarkama. Visoki sveštenici su takođe, koristili ovaj simbol da se poistovete sa ovim kultovima plodnosti.

Bog Marduk, vrhovni bog Vavilona prikazuje se sa borovom šišarkom u ruci.

U drevnom Vavilonu, bog vode Tamuz prikazan je kako drži šišarku u ruci i ima palicu koja je ukrašena šišarkom.

U starom Egiptu štap boga podzemlja Ozirisa, ne prikazuje samo suprotnosti kobri, već i njihovo približavanje preko šišarke. Ozirisov štap sa dve zmije koje gledaju prema šišarci simbolizuje podizanje energije.

Dionis, bog vina u grčkoj mitologiji nosi šišarku kao simbol plodnosti.

Dionis, grčki bog vina, i njegova rimska verzija, Bahus, drže štapove na vrhu kojih se nalazi borova šišarka.

Rimljani su u I veku izgradili veliku bronzanu statuu, zvanu Pigna (na italijanskom jeziku šišarka) u obliku ogromne šišarke, simbola plodnosti. Ova veličanstvena statua, visoka šest metara se nalazi ispred Vatikana. Sa njene obe strane se nalaze dva pauna, koji liče na egipatske ibis ptice. U podnožju zadnjeg dela Pigne nalazi se otvoreni sarkofag, a sa njene prednje strane je manja statua lava na čijem su postolju ugravirani egipatski hijeroglifi. Ceo taj prostor u kojem se nalaze ove statue zove se "Dvor borove šišarke". Prema legendi statua šišarke je stajala na vrhu Panteona na njenom okruglom otvoru. Ova statua je bila i velika fontana.

Kako sazreva šišarka se polako otvara i izbacuje semenke. Ovaj proces je predstavljen kao simbol i na statuama.

Pročitano 9439 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 07 April 2019 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Simbolika šišarke