Artnit

Subota, 31 Maj 2014 14:51

Živina fontana - Barselona Istaknut

Poznati američki vajar Aleksandar Kalder konstruisao je futurističku fontanu, koja umesto vode pumpa živu. Ova fontana je primer kinetičke skulpure, a naručila ju je španska republikanska vlada, u čast rudara rudnika žive Almaden, za Svetsku izložbu u Parizu 1937. godine. Posle izložbe preneta je u Barselonu, a danas se nalazi u Fondaciji Huan Miro u Barseloni, gde je iz bezbednosnih razloga izložena iza stakla.

Živa je sjajni, srebrnobeli metal, koji je u normalnim uslovima, na sobnoj temperaturi u tečnom stanju. Najveći svetski izvor žive u to doba bio je rudnik u Almadenu, u Španiji. Španska republikanska vlada je odlučila da izgradi spomenik Almadenu, gde je mnogo rudara, za vreme vladavine generala Franka, radeći u teškim uslovima umrlo od trovanja živom. Od američkog vajara Aleksandra Kaldera naručena je izgradnja fontane, koja će umesto vode pumpati čistu živu.

Fontana je izgrađena od gvožđa i aluminijuma. Kao i čuvena slika Pabla Pikasa Gernika izložena je na Svetskoj izložbi u Parizu 1937. godine, na Španskom paviljonu. U to vreme, lepota i neobičnost žive, kao tečnog metala je bila dobro poznata, ali njena toksičnost nije. Ne znajući efekte žive, fontana je bila otvorena za posetioce. I danas ova fontana nastavlja da pumpa čistu živu, mada sada to radi iza prozorskog stakla, da bi se zaštitili posetioci od dodirivanja ili udisanja isparenja koja proizvodi ovo umetničko delo.

Pročitano 4649 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 23 Avgust 2019 10:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Živina fontana - Barselona