Artnit

Petak, 16 Maj 2014 15:50

Alkantarski most - Trajanov most Istaknut

Alkantarski most, poznatiji u Španiji kao Trajanov most je kameni most iznad reke Tajo, na području današnje opštine Alkantara u Španiji. Ime Alkantara dolazi iz arapske reči koja znači luk ili most. Alkantarski most je istočni ulaz u grad preko reke Tajo. To je jedan od najstarijih i najpoznatijih rimskih mostova, koji je sačuvan i koriščen vekovima nakon propasti Rimskog carstva.

Alkantarski most je izgrađen po naređenju rimskog cara Trajana, između 104. i 106. godine. Njegovi stubovi su od velikih blokova prirodnog kamena, koji su spajani bez korišćenja maltera, metalnim sponama. Konstruisao ga je rimski arhitekta Gaj Julije Lacer, a njegovo ime je na kamenoj niši na ulazu mosta.

Alkantarski most je visok oko 57 m, dug 214 m i širok 8 m. Most ima 6 lukova. Centralni luk, nazvan Trijumfalni luk posvećen je caru Trajanu. Visok je oko 14 m i ima natpise sa datumom izgradnje i podacima o caru Trajanu.

Mali hram u južnom delu mosta, posvećen neidentifikovanom rimskom božanstvu izgrađen je u čast cara Trajana. Na jednom natpisu na hramu piše: "Ovde je, Gaj Julije Lacer, arhitekta sahranjen." Na zapadnoj strani, most ima odbrambenu kapiju sa grudobranima jednakostraničnih lukova zajedno sa lukom potkovice unutar njega, i ukrašen statuom Svetog Ildefonsa i štitom katoličkih kraljeva.

Alkantarski most je više puta rušen u ratovima i obnavljan. 1214. godine Mavari su uništili najmanji luk na levoj strani mosta. Ovaj deo mosta su obnovili Španci 1543. godine sa originalnim kamenom. Drugi luk na desnoj strani su uništili Španci da bi zaustavili Portugalce, a 1762. godine je ponovo obnovljen za vreme Čarlsa III. Poslednji put je srušen za vreme rata Španije sa Francuskom 1809. godine, samo da bi se zaustavili Francuzi. Privremene popravke su rađene 1819. godine i opet je obnovljen 1860. godine. U srednjem veku je to bio jedan od nekoliko ulaza u grad za putnike. 1921. godine proglašen je za Nacionalni muzej.

Pročitano 1987 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 Avgust 2019 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Alkantarski most - Trajanov most