Artnit

Subota, 20 Oktobar 2012 11:41

Katedrala Svetog Tripuna - Kotor Istaknut

Katedrala Svetog Tripuna je jedan od simbola grada Kotora. Nalazi se u starom jezgru grada na trgu koji nosi ime po njoj, "Trg od katedrale".

Katedrala Svetog Tripuna je jedna od najstarijih crkava u Evropi. Izgrađena je 1166. godine na ostacima prethodnog hrama iz IX veka. Od Bogorodičine crkve Notr Dam u Parizu starija je 69 godina, a od Bazilike Svetog Petra u Rimu 460 godina.

Katedrala Svetog Tripuna je trobrodna bazilika, sa dva zvonika na zapadnoj fasadi i sa otvorenim tremom izmedju njih. Ona je reprezentativni primerak romaničke arhitekture sa elementima vizantijske arhitekture. Elementi romaničke arhitekture katedrale zastupljeni su u Raškoj umetničkoj školi, najviše u Bogorodičinoj crkvi u Studenici i u Dečanima.

Izgled katedrale Svetog Tripuna se vremenom menjao, a najčešće zbog strašnih zemljotresa posle kojih je uvek rekonstruisana. Prilikom svake obnove uvođeni su novi elementi arhitekture i enterijerskog uređenja u duhu vremena u kome su radovi izvođeni. Naročito je primetan uticaj i elementi renesanse i baroka.

U katedrali Svetog Tripuna se nalaze freske iz XIV veka i bogata riznica sa radovima domaćih i venecijanskih zlatara od XIV do XX.

Pročitano 6560 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 31 Mart 2021 11:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Katedrala Svetog Tripuna - Kotor