Artnit

Ponedeljak, 10 Mart 2014 15:56

Miron - Diskobol Istaknut

Diskobol (Diskobulos), motiv bacača diska, starogrčkog atletičara prisutan je često u antičkoj grčkoj i rimskoj likovnoj umetnosti. Prikazivan je na vazama, novcu, reljefima i statuama. Najpoznatija je statua grčkog vajara Mirona iz sredine V veka pre nove ere. To je ujedno i najstariji uspeli pokušaj da se odstupi od vajarske konvencionalnosti i izvaja statua u pokretu. Bronzani original Bacača diska je nestao, i sačuvan je u više mermernih kopija iz rimskog doba. Njegova čuvena kopija, koju su u mermeru, tačno po originalu, izradili rimski vajari danas se nalazi u Nacionalnom muzeju u Rimu.

Miron je statuom Bacač diska predstavio muški akt u trenutku najveće fizičke napetosti i mentalne koncentracije pred odbacivanje diska. Trajnost i brojnost pokreta zaustavljenog u trenutku, je opisana velikom lučnom linijom, koja počinje diskom u desnoj ruci, a završava vrhom pete leve noge, i posmatrača optički ponovo vraća na disk. Telo, nagnuto ulevo, puno izraza i života prati disk, svojim uvrtanjem. Uzimanje zamaha vidi se u napetosti i zategnutosti svih mišića. Leva noga je potpuno oslobođena, a desna je u grču. Nasilni trzaj torza dovodi ruke u istu liniju sa nogama u pokretu, što stvara figuru u savršenoj ravnoteži u pokretu. Izgleda kao da bacač diska zadržava i dah i pokret, da bi prikupio svu snagu i što dalje bacio disk. Glava je prikazana hladno, smireno, idealizovano i uopšteno, što ukazuje na ostatak arhaike.

Bronzani original statue Bacača diska Mirona je verovatno još uverljivije izražavao zamah atletskog tela. Delo je dostiglo sličan ugled kao i statua Kopljonoše. U antičko doba ova statua je postala popularna zbog predstavljanja atletskog ideala.

Pročitano 10922 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Miron - Diskobol