Artnit

Sreda, 05 Mart 2014 18:07

Sunce putnik - Rejkjavik Istaknut

Sunce putnik, na islandskom jeziku Solfar je upečatljiva skulptura koja se nalazi pored mora u centru Rejkjavika na Islandu. Ova skulptura, nalik na vikinški brod u punoj veličini je otkrivena na godišnjici grada Rejkjavika, 18. avgusta, 1990. godine. Ona ukazuje na zalazeće sunce na severu, a veza između imena i položaja postaje očigledna tokom noći i svetlih leta.

Godine 1986. udruženje okruga u zapadnom delu Rejkjavika finansira konkurs za novu spoljnu skulpturu, povodom obeležavanja 200. godišnjice grada Rejkjavika. Na konkursu je pobedila skulptura islandskog vajara Jona Gunara Arnasona.

Skulptura Sunce putnik je izgrađena od kvalitetnog nerđajućeg čelika u skladu sa uvećanim, potpuno ručno rađenim crtežom Jona Gunara Arnasona. Nalazi se u krugu od granitnih ploča okruženim takozvanim "betonskim gradom".

Neobičan oblik skulpture Sunce putnik, sa linijama koje teku i poetsko kretanje, karakteristika mnogih radova Jona Gunara Arnasona, čine da izgleda kao da brod lebdi u vazduhu. Taj imaginarni brod kao da dostiže do svemira na takav način da more, nebo i um posmatrača postaju deo skulpture u celini. Kao rezultat toga, Sunce putnik ima jedinstven kvalitet i u stanju je da nosi svakog posmatrača gde ga njegov/njen um vodi.

Jon Gunar Arnason opisuje genezu stvaranja skulpture, kao deo skandinavskog umetničkog projekta, zaštite životne sredine, koji je eksperimentalno započeo različite umetničke eksperimente na Islandu, Danskoj i drugim mestima u osamdesetim godinama XX veka. Govoreći o svom umetničkom stvaralaštvu on daje jednostavno tumačenje. Kako je sam naveo, svi umetnički radovi treba da prenesu poruku koja prevazilazi sam rad. Posmatrač je taj koji snosi eventualnu odgovornost za tumačenje dela na njegov svojstven način, i tako postaje učesnik u njegovom ukupnom stvaranju. I skulptura Sunce putnik prenosi takve zahteve na posmatrače, dajući im priliku da otkriju nove istine, kao rezultat njihovog iskustva.

Često se greši i skulpura Sunce putnik se smatra za vikinški brod. Sasvim je razumljivo da mnogi turisti misle ovako kada putuju na Island, u zemlju saga. Ipak, treba naglasiti da to nije bila prvobitna namera. Skulptura Sunce putnik je brod snova, oda suncu i sadrži u sebi obećanje neotkrivene teritorije, san nade, napretka i slobode.

Pročitano 2017 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 19 Novembar 2018 12:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Sunce putnik - Rejkjavik