Artnit

Petak, 19 Oktobar 2012 21:33

Crkva Sveta Sofija - Istanbul Istaknut

Crkva Sveta Sofija ili Aja Sofija takođe, poznata kao crkva svete mudrosti, sagrađena je 532. godine za vreme vladavine cara Justinijana. Ona je bila crkva u kojoj se odvijalo krunisanje vizantijskih careva. Bila je to najimpresivnija crkva na svetu za koju su Romeji govorili da je zlatnim lancem spuštena sa neba. Padom Istanbula u ruke Turaka 1453. godine pretvorena je u džamiju, a 1935. godine nakon dolaska na vlast Kemala Ataturka u muzej.

Tokom trajanja Otomanske imperije crkva Sveta Sofija je rekonstruisana i dodata su joj četiri minareta, ali njena arhitektura je do danas ostala skoro nepromenjena. Osnova crkve je u obliku dva kvadrata, od kojih je manji, središnji, pokriven kupolom, upisan u veći.

Arhitektura Svete Sofije deluje bestežinski i nematerijalno. Tim osobinama ona je trebalo da izrazi božansku mudrost kojoj je posvećena. Građevina je već među savremenicima, a i u kasnijim epohama, uživala takav ugled da su imena njenih graditelja poznata i danas. To su Ahtemije i Izidor, obojica iz Male Azije.

Crkva Sveta Sofija je najveći spomenik vizantijske umetnosti i jedan od najznačajnijih spomenika svetske kulturne baštine i nalazi se na listi Uneska. Danas je muzej, ali postoji inicijativa da se ponovo pretvori u crkvu.

Pročitano 6595 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Mart 2014 19:14

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Crkva Sveta Sofija - Istanbul