Artnit

Sreda, 01 Januar 2014 16:44

Iskrivljena kuća - Sopot Istaknut

Iskrivljena kuća se nalazi u poljskom gradu Sopotu, turističkom mestu na Baltičkom moru pored Gdanjska. Ova neobična građevina je postala simbol modernog doba koji skladno kombinuje poslovanje sa kulturom i umetnošću. Smatra se za jednu od najviše fotografisanih zgrada u Poljskoj.

Iskrivljena kuća je izgrađena 2004. godine. Poljske arhitekte Szotyscy i Zaleski su je dizajnirali, a kao svoju inspiraciju su naveli ilustracije dečjih bajki poljskog slikara Jana Marcina Szancera i umetnička dela Pera Dahlberga, švedskog slikara koji je živeo u Poljskoj.

Arhitektonski stil Iskrivljene kuće je u skladu sa tradicionalnom formom grada, ali u iskrivljenoj verziji. Izgleda kao da se kuća posmatra kroz vašarsko krivo ogledalo. Iako je sagrađena tako da se uklapa među okolne zgrade, pored njih izgleda kao da je izduvana ili istopljena.

Neobične forme Iskrivljene kuće, izvedene su zahvaljujući posebnoj osobini YTONG materijala koji se veoma lako obrađuje. Stakleni ulaz sa šarenim vitražom povezuje dve naizgled odvojene starinske kuće, iako je sve jedna celina od 4000 kvadratnih metara. Krov je prekriven metalnim pločicama u zelenoj, morsko i pariskoplavoj boji i podseća na ljuspice zmaja. Enterijer se sastoji od tri nivoa međusobno povezanih interesantnim stepeništima. Prostor zauzimaju restorani, barovi i trgovine, mala galerija sa slikama neobičnih građevina širom sveta.

Iskrivljena kuća je poređena sa dečjim crtežima, sa karikaturom smešne kuće. Nekima je izgledala kao da se topi ili kao da je prenesena iz Diznilenda ili Alise u zemlji čuda. Njen neobičan izgled, međutim nastavlja da pleni i oduševljava turiste.

Pročitano 8436 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 12 Juli 2019 10:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Iskrivljena kuća - Sopot