Artnit

Nedelja, 29 Decembar 2013 17:19

Lotos hram - Nju Delhi Istaknut

Lotos hram u Nju Delhiju, poznat i pod nazivom Bahai hram je remek-delo moderne arhitekture koje objedinjuje indijsku istoriju i kulturu i moderno inženjerstvo i arhitekturu. Ovaj hram je jedan od simbola Nju Delhija i jedna od najposećenijih znamenitosti u Indiji.

Lotos hram je projektovao i dizajnirao iranski arhitekta Fariborz Sahba iz Kanade. Završen je 1986. godine.

Hram je građen u ekspresionističkom stilu, od mermera, cementa, dolomita i peska. Dizajn hrama je inspirisan cvetom lotosa koji predstavlja simbol mira, čistoće, ljubavi i besmrtnosti, i nacionalni je cvet Indije. Hram je u obliku napola otvorenog lotosovog cveta čije latice su grupisane u grupe po tri, uzduž devet strana hrama. Fasada je urađena sa mnoštvom detalja i na njoj dominara 27 džinovskih belih mermernih latica lotosa. Latice su položene na 9 lokvi, koje simbolišu 9 ujedinjenih spiritualnih puteva Bahai religije koja propagira spiritualno jedinstvo svog čovečanstva.

Hram je visok oko 40 metara i okružen sa 9 ogromnih bazena tako da vizuelno izgleda kao plutajući lotosov cvet na vodi. Hramu se prilazi kroz prostran, šareni vrt, sa raznim vrstama cveća. Ima 9 vrata koja se otvaraju u glavnom holu. Centralna dvorana je visoka preko 30 metara, ali nema vidljive potpore u vidu stubova. Ispunjena je drvenim klupama i može da primi oko 2500 ljudi. Sa svih strana između betonskih lukova su polukružni prozori.

Religija bahai ne podržava veru u idole, pa se u Lotos hramu ne održavaju rituali, ni ceremonije. Hram je otvoren za ljude svih religija, odiše mirom i produhovljenošću, i veoma je poznato mesto za meditaciju i pročišćavanje.

Pročitano 7298 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 14 Juli 2019 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Lotos hram - Nju Delhi