Artnit

Subota, 16 Novembar 2013 19:26

Statua Male sirene - Kopenhagen Istaknut

Bronzana statua Male sirene se nalazi na steni, u gradskoj luci na samoj obali Kopenhagena. Zasnovana je na istoimenoj bajci čuvenog danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Ova statua je samo kopija, originalnu statuu čuvaju naslednici vajara na nepoznatoj lokaciji. Statua je postala simbol Kopenhagena i jedna od glavnih turističkih atrakcija od 1913. godine.

Statua Male sirene je poklon Karla Jakobsena, sina osnivača kompanije Karlsberg Kopenhagenu. Fasciniran baletom o ovoj bajci, koji je gledao u Kraljevskom pozorištu u Kopenhagenu pozvao je primabalerinu Elen Prajs da bude model za statuu. Vajar Edvard Eriksen je izvajao statuu. Glava statue je urađena po uzoru na Elen Prajs, a za telo sirene je pozirala supruga vajara.

Mala sirena simbolizije istoimenu bajku koju je Hans Kristijan Andersen objavio 1837. godine. U bajci se Mala sirena zaljubljuje u princa koga spasava od davljenja. Da bi mogla da živi sa njim, ona mora da se preobrazi u devojku. Zato odlazi kod veštice i u zamenu za jezik dobija noge kojima menja rep ribe. Ona postaje nema, a svaki korak na novim nogama je boli kao da hoda po mačevima. Ali, uprkos njenim žrtvama i snovima princ na kraju ženi princezu, umesto neme devojke.

Statua Male sirene je visoka 1,25 metara, a teška 175 kilograma. Ona prikazuje Malu sirenu koja sedi i gleda preko vode nakon što je dobila noge i stigla na zemlju. Seća se svog detinjstva i života u moru.

Legenda kaže da će statua Male sirene da oživi 300 godina posle nastanka. Rep će joj se pretvoriti u noge, a ona će odšetati svom dragom. Tako će simbol Kopenhagena još jednom postati - spomenik ljubavi.

Pročitano 7534 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 13 Januar 2019 12:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Statua Male sirene - Kopenhagen