Artnit

Ponedeljak, 28 Oktobar 2013 20:58

Karlov most - Prag Istaknut

Karlov most je najstariji most u Pragu, a spada i u najlepše i najočuvanije mostove u Evropi. Izgrađen je u gotskom stilu početkom XV veka i povezuje praški dvorac sa starim gradom. Karlov most je jedan od simbola Praga i jedna od njegovih najposećenijih znamenitosti.

Češki kralj i rimsko-nemački car Karlo IV je 1357. godine započeo izgradnju mosta u Pragu preko reke Vltave, na mestu starog drvenog Juditinog mosta koji je uništen u velikoj poplavi 1342. godine. Verujući da će ovoj građevini dati dodatnu snagu kamen temeljac je po savetu numerologa postavio 9. jula 1357. godine u 5:31 h, jer su datum i vreme početka gradnje stvarali simetričan broj 135797531.

Majstor Jan Oto je projektovao most, a izgradnja je poverena graditelju Petru Parležu. Sagrađen je od bohemijske sedimentne stene. Priča se da su radnici u malter dodavali žumance, kako bi konstrukcija bila čvršća. Završen je 1402 godine kada su ga prozvali Kameni most, a kasnije je postao poznatiji kao Praški most. Danas ga zovu imenom koje nosi od 1870. godine, Karlov most.

Most je dug 520 metara, širok oko 10 metara i leži na 16 potpornih stubova. S obe strane reke zaštićen je sa tri kule. Na levoj obali je Juditina kula iz XII veka koja je nekoliko vekova starija od samog Karlovog mosta i koja je bila ulaz na Juditin most. Na desnoj obali reke dominira veća kula iz XV veka koja se smatra jednom od najlepših građevina gotskog stila na svetu.

Most se sastoji od 16 lukova na kojima stoji 30 statua i statueta, od kojih je većina u baroknom stilu. Radili su ih najpoznatiji praški vajari između 1683. i 1714. godine, a među njima i Matijas Braun, Jan Brokof i njegovi sinovi Mihail i Ferdinand. Statue i statuete predstavljaju svece i zaštitnike tog vremena, a služe i kao čuvari mosta i Praga. Najpoznatija među njima je delo Jana Brokofa, statua Svetog Jana Nepomuka čija smrt je prikazana na reljefima ispod statue. Prema legendi kralj Vaclav IV sumnjao je u ženinu vernost, i da bi otkrio da li su njegove sumnje opravdane tražio je od dvorskog sveštenika da mu otkrije šta mu je kraljica ispovedila. On je to odbio, nakon čega je mučen i bačen u reku sa Karlovog mosta, a pet zvezda se pojavilo na mestu gde se utopio. Legenda kaže da ako protrljate bronzanu ploču na dnu statue, želja će Vam se ostvariti i sigurno ćete se jednog dana vratiti u Prag. Bezbrojni dlanovi turista dali su ploči svetli zlatni sjaj.

Na početku Karlov most je služio kao najbrži način za prelazak Vltave od Praškog zamka do Starog grada. Čak 400 godina bio je jedina veza između dve obale Vltave i ujedno dve istorijske gradske četvrti, Starog Grada i Male Strane.

Statue i statuete koje se danas mogu videti na Karlovom mostu su kopije onih koje su prvobitno krasile most, a originali su 1965. godine, premešteni u češki Nacionalni muzej.

Pročitano 6774 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 05 Januar 2019 14:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Karlov most - Prag