Artnit

Četvrtak, 03 Oktobar 2013 18:38

Stevan Sremac - Na državnim jaslima Istaknut

Gustav Kajbot - Portret čoveka koji piše u svojoj radnoj sobi Gustav Kajbot - Portret čoveka koji piše u svojoj radnoj sobi

A Jova sedi tako u mehani, pa vreba seljaka kao pauk muvu. Tako je radio neko vreme i troškario se, bogami, prilično. Ali od neko doba počeše ga ređe tražiti seljaci. U sudu počeše odbijati Jovine pismene radove, jer često nisu mogli da znadu šta hoće da kaže, a Rista puškar se tako izveštio u pisanju nadgrobnih slova da je Jovu malo ko i tražio. Prihodi mu se stoga užasno umanjiše, i on se najzad, tužna srca, uveri da nema ništa bez državne službe.

I on se opet nekako učuška u državnu službu. I jednoga dana se opet obrete među gomilom praktikanata kao stari Jug među Jugovićima. "Samo da se nađem za državnim jaslima, a posle mi je kolaj posao!" reče on. I sa ovog dugačkog praktikanskog stola razmišljaše sad u koju struku da traži da pređe, i gde bi mogao malo brže napredovati. Kao Herakle na raskrsnici, razmišljaše Jova: hoće li trnovitom stazom dobrodjetelji, ili drugom, onom utrvenom i cvećem posutom stazom, i naposletku se reši da udari ovom poslednjom. Nekoliko dana posle toga, mogla se čitati izjava u tadašnjem poluzvaničnom organu kojom prelazi u stranku koja je na vladi. Odavno, veli posmatra rad sviju političkih stranaka, i dosad se nije upisao, veli, još ni u jednu stranku niti je potpomagao, jedino stoga što je hteo da ih hladno proštudira i proceni, i sada, posle dužeg posmatranja, ispunjava i po formi ono što je već poodavno u srcu bio, i prelazi u stranku koja jedino radi na spas otečestva, i koja je jedina u stanju da Srbiju dovede, veli, na njen pravi stepen. Spomenuo je posle i sjajnu krunu Dušanovu i Carigrad, i junačkoga Miloša Obilića, mučenika cara Lazara i prokletoga Vuka Brankovića, a završio je svoju malo podužu izjavu tim: da će i on svojim slabim silama raditi da se ideali Srbinovi što pre koncu privedu, i zato poziva svakog slobodoumnog i poštenog Srbina da sleduje njegovom primeru.

Iz pripovetke Božićna pečenica

Pročitano 3109 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Decembar 2013 21:19
Više iz ove kategorije « Klaudije Veče na školju »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Stevan Sremac - Na državnim jaslima