Artnit

Sreda, 24 Juli 2013 21:19

Smrt Omera i Merime Istaknut

Pablo Pikaso - Ljubavnici Pablo Pikaso - Ljubavnici

Tema narodne balade Smrt Omera i Merime je tragika života i ljubavi kojoj se protive neumoljivi zakoni patrijahalne etike. Narodni pevač se uzbuđeno suprostavlja konzervativnom shvatanju o pravu starijih da samovoljno odlučuju o sudbini mladih, a istovremeno osuđuje i pohlepu njihovih roditelja na novac i bogatstvo.

Radnja narodne balade Smrt Omera i Merime je dramski zgusnuta, vođena živo i sa pažljivo i vešto održavanim intenzitetom unutrašnje napetosti. Ovaj kvalitet u obradi teme narodni pevač je postigao smišljenim izostavljanjem svih detalja koji bi ometali dramatičan tok zbivanja.

Omer, mladić iz bogate porodice i Merima, devojka iz manje bogate porodice, ali iz plemenitoga roda zavoleli su se velikom i iskrenom ljubavlju. Cela mahala je znala za njihov ašikluk, i da će njihova ljubav biti dugo pamćena, ali su znali i za mržnju njihovih porodica. Ni njihova prava, iskrena ljubav nije mogla da gane srca tvrdokornih i strogih čuvara neprikosnovenosti autoriteta starijih, ali ni da spreči slatku osvetu i mržnju koja je dugo pratila njihove porodice. Omerovu majku Zehru i Meriminu majku Hasiju, nisu interesovala osećanja njihove dece, niti su razmišljale o tome šta im se sve može desiti ako spreče njihovu ljubav.

Kada je saznala za tajnu ljubav sina Omera i siromašne Merime, njegova majka Zehra nepromišljeno odlučuje da ga na silu oženi bogatom i lepom Fatom. Ona je želela da se preko Merime osveti njenoj majci Hasiji koja se udala za njenog dragog iz mladosti. Zato Zehra Omeru stalno govori da Merima nije za njega i da je Fata bolja od nje, lepša i plemenitija. Omer je nemoćan pred snagom patrijahalnih običaja i autoritetom majke. On ne može da se suprotstavi svojoj majci i njenoj odluci da ga oženi devojkom iz veoma bogate porodice, koju ne voli. Ni Fata lepa lica i figure nije želela da se uda za Omera, jer je bila svesna da je Omer nikada neće voleti kao njegovu Merimu, ali joj majka ne dozvoljava da otkaže svatove, jer bi to bila velika sramota za celu njihovu porodicu.

Uporna Zehra zaklinje Omera majčinim mlijekom i primorava ga da je posluša, da se ne okalja grijehom. Ona odlučno sprovodi svoju nameru i ženi nesrećnog Omera lepom i bogatom Fatom. Međutim, Omer je iskreno odan Merimi. Zato on u tragičnoj svadbenoj noći iskreno priznaje Fati da je lepša od Merime, ali joj kazuje i onu drugu, oporu i gorku istinu, da voli samo Merimu. I pošto je, tako, uklonio mogućnost da na Fatu padne sumnja za njegovu smrt, on umire od tuge za voljenom devojkom.

U inat Zehri, Hasija odlučuje da uda svoju kćerku Merimu. Ona ne razmišlja o njenim osećanjima, bolu i patnji koju oseća zbog razdvojenosti od svog voljenog. Iako nije u blizini Omera, Merima oseća njegovu tugu i predoseća njegovu smrt. I u trenucima kada Merima oseća da Omera više nema njena majka ne shvata koliko je velika njena ljubav, niti pomišlja da bi mogla da izgubi svoju kćerku zbog takve ljubavi. I kada oseti da Omera više nema Merimina ljubav, tuga i očaj postaju toliko veliki da nije mogla da prežali smrt svog voljenog, i njeno srce je od tuge prepuklo.

U toj na izgled neobičnoj smrti mladića i devojke narodni pevač je želeo da istakne snagu iskrene ljubavi i lepotu njene postojanosti. Tu svoju misao narodni pevač će ilustrovati i njihovim zajedničkim grobom. Tako povezana smrt Omera i Merime postaje simbol sudbinske povezanosti dvoje zaljubljenih i na silu rastavljenih koji su samo u smrti mogli da budu zajedno. Završna slika dve unesrećene majke, koje nad grobovima svoje dece u dubokom bolu "proklinju i staro i mlado, ko rastavi i milo i drago", je rečita optužba onih koji zasplepljeni mržnjom, bogatstvom i novcem, uništavaju sreću mladih i tok njihovog života skreću fatalnim stranputicama.

Pročitano 37551 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 07 Decembar 2013 18:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Smrt Omera i Merime