Artnit

Nedelja, 21 Juli 2013 11:26

Zona Zamfirova Istaknut

Dizajn korica knjige Zona Zamfirova Dizajn korica knjige Zona Zamfirova

Roman Zona Zamfirova Stevana Sremca je svedočanstvo života ljudi jednog doba, zamašnih promena na sudbonosnoj graničnoj oštrici dveju epoha koje je reljefno prikazano kroz ljubavnu priču između Mana kujundžije i Zone, kćeri čorbadžije Zamfira. U njemu se skladno prepliću realizam, humor i lirika. Niški dijalekt je spojen sa osobenostima ličnosti i utkan u jedinstvo cele fabule.

Stevan Sremac je Zonu Zamfirovu napisao na osnovu istinitog događaja koji se odigrao u Prištini krajem XIX veka. Celu priču je čuo od Branislava Nušića, koji je 1895. godine bio srpski konzul u Prištini. U osnovi priče je dosetka siromašnijeg mladića iz nižeg zanatlijskog staleža da pomoću lažne otmice kompromituje bogatu devojku iz višeg čorbadžijskog staleža i prisili njenu porodicu na popuštanje. Sremac je bio oduševljen pričom i zamolio je Nušića da mu dozvoli da je obradi. Jedini uslov koji je izrekao Nušić bio je da u delu ne spominje Prištinu, jer je u kući čorbadži-Zamfira mnogo dobrih kafa popio. Sremac je na to odgovorio: "Odvešću ja tvoju Zonu u moj lepi Niš. Neće je tamo ni rođeni tatko prepoznati".

U središtu romana Zona Zamfirova je ljubavna priča između Mana kujundžije i Zone, kćeri čorbadžije Zamfira u starom Nišu. Razvijajući tu ljubavnu priču, u kojoj se ljubav bori sa staleškim preprekama koje dele mladića i devojku Sremac daje toplo bojenu i živo dokumentovanu hroniku vremena. U celoj Zoni Zamfirovoj oseća se dolazak novog vremena. Sremac je prelazni karakter doba dao više u odlasku staroga, nego u dolasku novoga. On se zadovoljio da potvrdi izvesne društvene oznake bez traženja njihovih dubljih uzroka.

Između dvoje mladih se isprečio jasan i ledeno hladan ustaljeni red podele na golemaše i fukare. Sukob Zamfirovih i Manovih je ograničen samo na borbu dve porodice iz suprostavljenih staleža. Ali u njoj se nazire i borba dva staleža u okviru novih političkih i društvenih tendencija, i uslova. Mada Sremac nastoji da ga reši sukobom i borbom ženskih govorljivih jezika, on ipak dobija šire okvire sukoba i borbe dva vremena, krupnih društvenih promena. Tako Mane uspeva da se osveti umišljenoj čorbadžijskoj kćeri i njenom ocu. On je imao moćne saveznike: malograđanski mentalitet, banalnu radoznalost, strast za ogovaranjem. O Zoni se pevaju pesme iz podsmeha, nju bije glas "pobegulje" koji joj snižava ugled u zajednici. U toj borbi pobeda Manova nije samo pobeda njegove individualne taktike, kao što Sremac želi da objasni, već pobeda naprednijeg i više demokratskog duha vremena.

Zona Zamfirova je najbolje komponovano delo Stevana Sremca. Opisi, razvijeni dijalozi, epizode, pa i umetnute priče su podređeni ljubavnoj priči. U njemu su oštro izvučene osnovne linije, postignuta puna ravnoteža između glavnog i sporednog, delova i celine. Dijalozi su dati u koloritnom starom niškom dijalektu. Sremčev realistički metod je razvijen do faktografskih podataka, do reljefne psihološke celovitosti, do pune životne ubedljivosti.

Pročitano 7346 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 16 Februar 2014 17:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Zona Zamfirova