Artnit

Četvrtak, 05 Novembar 2020 10:58

Federiko Garsija Lorka - Treba uništiti pozorište ili živeti u pozorištu! Istaknut

Viktor Zarecki - Pozorište Viktor Zarecki - Pozorište

REDITELJ. Svako pozorište izlazi iz podzemlja punog vlage. Svako pravo pozorište ima težak zadah starine minulog meseca. Kada kostimi govore, živi ljudi su već koštana dugmad na zidovima golgote. Napravio sam tunel da bih ovladao kostimima i, pomoću njih, prikazao obris tajne sile, kada publici ne preostane ništa drugo osim da prihvati igru i da se otvorenog duha prepusti dešavanju na sceni.

MAĐIONIČAR. Ja bez imalo napora propast pretvaram u odsečenu šaku punu starog prstenja.

REDITELJ (Srdito.) Ali to je laž! To je pozorište! Ako sam ja proveo tri dana boreći se s korenjem i udarima vode, to je bilo da bih uništio pozorište.

MAĐIONIČAR. Znao sam.

REDITELJ. I da bih pokazao da, ako Romeo i Julija izdišu i umiru da bi se probudili sa osmehom kada se spusti zavesa, moji likovi, naprotiv, spaljuju kulise i istinski umiru u prisustvu gledalaca. Konji, more i vojska trave su to sprečili. Ali jednoga dana, kada sva pozorišta budu spaljena, na sofama, iza ogledala i u peharima od zlatnog kartona, pronaći će hrpu naših mrtvih koje je tamo zatvorila publika. Treba uništiti pozorište ili živeti u pozorištu! Ne vredi zviždati s prozora. A ako psi nežno cvile, treba istog trena podići zavesu. Upoznao sam čoveka koji je čistio krov svoje kuće i brisao prozore na stropovima i ograde samo da bi se dodvoravao nebu.

Propast - pozorišta i književnosti.

Iz drame Publika

Pročitano 1796 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Federiko Garsija Lorka - Treba uništiti pozorište ili živeti u pozorištu!