Artnit

Petak, 23 Avgust 2019 10:05

Oskar Vajld - Život nas obmanjuje senkama, kao veštak iza kulise lutkarskog pozorišta Istaknut

Norman Rokvel - Lutkar Norman Rokvel - Lutkar

ERNEST: Jadni život! Jadni ljudski život! Zar te se ne doimaju čak ni suze, koje su deo njegove biti, kako nam kaže rimski pesnik?

GILBERT: Bojim se da su me se isuviše rano dojmile. Kad pogleda unazad, na život koji je bio pun nabujalih emocija i zažarenih trenutaka zanosa ili radosti, čoveku se čini da je sve to san, iluzija.

Šta je nestvarno, ako ne strasti koje su nas nekad sažegale kao vatra? Šta je nepojmljivo, ako ne ono u šta smo odano verovali? Koje su to neverovatne stvari? One koje smo sami počinili. Nemoj, Erneste; život nas obmanjuje senkama, kao veštak iza kulise lutkarskog pozorišta. Molimo ga za užitak. On nam ga daje, ali s gorčinom i razočaranjem pride. Predajemo se nekoj plemenitoj tuzi verujući da će obeležiti naše dane grimiznim dostojanstvom tragedije, ali ona nas napušta a njeno mesto zauzimaju manje plemenite stvari, i u neko sivo, vetrovito praskozorje ili u miomirisno, srebrno veče zatišja, hvatamo sebe kako zurimo sa bezobzirnom radoznalošću, ili sa tupim, kamenim srcem, u pletenicu zlataste kose koju smo nekad zanesenjački obožavali i mahnito ljubili.

Iz eseja Kritičar kao umetnik

Pročitano 3100 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Oskar Vajld - Život nas obmanjuje senkama, kao veštak iza kulise lutkarskog pozorišta