Artnit

Nedelja, 09 Decembar 2018 11:45

Mačak i miševi Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija basne Mačak i miševi, iz 1919. godine Milo Vinter - Ilustracija basne Mačak i miševi, iz 1919. godine

Mačak i miševi je basna koja se pripisuje antičkom grčkom piscu Ezopu i postoji u nekoliko varijanti. Ponekad je lasica predator, a plen mogu biti i pacovi i pilići. U basni Mačak i miševi predator je lukavi mačak, a miševi su njegove žrtve. Kroz njih su predstavljeni ljudski karakteri i kroz jedan kratak događaj u kom je istaknuta lakomost mačka i mudrost prevarenih miševa istaknuta moralna pouka na kraju basne.

Miševi su se naselili u velikoj kući. To je doznao mačak, koji je zauzeo svoje mesto u kući i počeo ih loviti. Nakon brojnih smrti, miševi su postali oprezni i bežali u rupu čim bi čuli neki zvuk. "To je nezgodno", rekao je mačak. "Jedino što treba učiniti je da ih izvučem pomoću trika." Tako je razmišljao neko vreme, a zatim se popevši uz zid i spustivši se zadnjim nogama pretvarao da je mrtav. Jedan miš se ohrabrio i pogledao mačka, ali je brzo uvideo da je reč o zamki. Miš je hitro otrčao nazad u rupu, na sigurno, odakle mu je dobacio: "Tako dakle, kad bi se i u vreću obroka pretvorio, ne bismo ti se približili."

Moralna pouka basne Mačak i miševi je: Mudri ljudi sa iskustvom o nečijoj zlobi neće se dati ponovo prevariti.

Pročitano 3611 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Mačak i miševi