Artnit

Petak, 02 Novembar 2018 11:54

Putnici i medved Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija basne Putnici i medved, iz 1919. godine Milo Vinter - Ilustracija basne Putnici i medved, iz 1919. godine

Basnu Putnici i medved antičkog grčkog pisca Ezopa prvi put je zabeležio na latinskom jeziku u stihovima Avianus, a preporučivana je za učenje male dece o moralnim vrednostima. U srednjem veku je proširena i dato joj je novo značenje. Osnovna moralna pouka ove basne ističe da se u nevolji poznaju pravi prijatelji.

Dva čoveka su išla u društvu kroz šumu, kada se iznenada pojavio jedan veliki medved blizu njih. Pre nego što ih je medved video, jedan od putnika odmah se popeo na drvo i sakrio tamo. Drugi čovek nije bio tako spretan kao njegov prijatelj i kako nije mogao da pobegne, bacio se na zemlju i pretvarao se da je mrtav, jer je čuo od starijih da medved ne dira mrtve. Medved se približio, njuškao mu nos i uši, ali on se držao savršeno mirno i zadržao dah. Kada je medved konačno otišao, drugi čovek je sišao sa drveta i pitao ovoga šta mu je medved šapnuo na uvo. Ovaj mu uzvrati: "Nikad nemoj putovati s prijateljima koji te iznevere u opasnosti."

Moralna pouka basne Putnici i medved data je na kraju: Nesreća testira iskrenost prijateljstva.

Pročitano 3059 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Putnici i medved